SCANDALOS! Le-au construit un zid în faţa ferestrelor!

SCANDALOS! Le-au construit un zid în faţa ferestrelor!
SCANDALOS! Le-au construit un zid în faţa ferestrelor! În municipiul Constanţa se construieşte haotic, fără să se ţină cont de spaţiul verde, de utilitatea terenului, de soarta vecinilor din imediata apropiere sau de legile în vigoare. Vedem lucrul acesta în fiecare zi în jurul nostru, însă, de multe ori suntem neputincioşi şi nu putem să mai schimbăm nimic. La fel se simt şi oamenii unui bloc de pe strada Soveja, care s-au trezit, peste noapte, cu un munte de beton în faţa ferestrelor. Nu mai au pic de soare, nu mai au lumină, parcă nu mai au nici aer.

"Între străzile Soveja şi Biruinţei în spatele blocului DR25, încadrată între strada Baba Novac şi strada Steagului, se construieşte, fără autorizaţie peste conductele RAJA şi RADET. Toate sesizările făcute de asociaţia de proprietari deoarece nu se respectă distanţa de 1/2 din înălţimea clădirii celei mai înalte, adică cel puţin şapte metri au fost fără efect; ITM-ul controlează aceste şantiere", ne-a scris un cititor pe adresa redacţiei. Oamenii au ajuns în pragul disperării şi nu ştiu cui să se mai adreseze.


Ne-am deplasat şi noi la faţa locului, la invitaţia mai multor locatari. Şantierul, deşi era părăsit, se află într-o stare destul de avansată. Au fost deja ridicate parterul şi etajul întâi al clădirii şi se pare că mai urmează încă cel puţin un etaj. Terenul, un fost spaţiu verde între blocuri şi strada Biruinţei, a fost deja marcat cu fundaţie de beton. Între bloc şi gardul proprietăţii abia dacă este un metru şi jumătate. Imediat după gard se ridică clădirea din BCA şi beton. Practic, locatarii de la parter şi etajul întâi îşi scutură firimiturile în curtea noii proprietăţi. Nu mai au deloc lumină naturală, iar de soare nici nu se mai poate vorbi. Ei pot vedea doar ferestrele şi zidurile de BCA ale imobilului. Cei de la etajul al doilea stau cu inima cât un purice să vadă cât le va fi şi lor obturată lumina naturală.

Nici panou, nici autorizaţie!

"Nu ştiu ce lege le permite oame-nilor ăstora să ridice gard la un metru de bloc. Nu mai avem lumină de o lună de zile. Am auzit că se construieşte o vilă, dar o ridică tocmai în ferestrele noastre. Construcţia s-a făcut peste nişte conducte, dar nici doi bani nu au dat. Au smuls şi lampadarele care erau plantate pe spaţiul acesta. Pot să îşi facă şi palat, nu mă interesează, dar nu în faţa blocului", ne-a spus, necăjit, un locatar al blocului DR25.

Şantierul nu are niciun panou din care să reiasă dacă există o autorizaţie de construcţie sau ce se ridică acolo. Mai mult decât atât, de la imobil şi până la şosea mai sunt câţiva metri buni de teren, unde putea fi ridicată "vila" cum o numesc locatarii, astfel încât să le mai lase şi lor un pic de lumină.

"Pur şi simplu, au venit au săpat, au pus repede fundaţia gardului şi au început să construiască. Nimeni nu ştie nimic ce se face aici, cine este proprietarul, cum a pus mâna pe locul ăsta. Unii vecini spuneau că terenul a fost retrocedat, apoi vândut. Şi noul proprietar îşi face casă aici. Dar nu înţeleg de ce a săpat şi mai încolo. Cred că vrea să mute ţevile!", ne spune un alt locatar, arătând spre o groapă din care se vedeau mai multe conducte cu apă caldă.

Am verificat pe site-ul Primăriei Constanţa, dar nu apare nicio autorizaţie de construcţie la adresa respectivă. Aşteptăm ca instituţiile abilitate să se sesizeze şi să ia măsuri. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Constanţa, Lavinia Monica Zaharia, recomandă persoanelor afectate de astfel de construcţii să facă sesizări în scris, atât la sediul agenţiei, cât şi la Garda de Mediu. "De obicei se fac studii de însorire pentru astfel de situaţii, dar de cele mai multe ori ele sunt favorabile", a mai explicat şeful APM Constanţa.