Mazăre vrea să tripleze taxa de habitat

Mazăre vrea să tripleze taxa de habitat
Deşi nu a mărit impozitele locale, Primăria Constanţa se pregăteşte să le dea o lovitură sub centură constănţenilor. Consiliul Local propune creşterea taxei de habitat pentru fiecare locuitor. Hotărârea va fi luată în şedinţa extraordinară de luni, 21 ianuarie 2013.
Pe ordinea de zi se află Proiectul de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 330/2012 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013. După cum a declarat însuşi primarul Radu Mazăre unui post local de radio, taxa de habitat va creşte până la 10 lei pe lună pe cap de locuitor. Acest lucru înseamnă mai mult decât triplarea taxei pe care constănţenii au plătit-o până în prezent.

Conform site-ului Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa, taxa de habitat este datorată numai de persoane fizice - locuitori ai municipiului Constanţa. Cuantumul taxei este de 3 lei pe lună pe persoane.
Taxa de habitat se stabileşte pe baza declaraţiilor de impunere depuse la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale de către contribuabili, în termen de 30 de zile de la data apariţiei oricărei modificări în ceea ce priveşte numărul de persoane care locuiesc în imobil. Impunerea la plata taxei de habitat se face începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care este menţionată în declaraţie.
Mimând transparenţa, Primăria Constanţa a postat pe site-ul său un link unde poate fi descărcat convocatorul privind şedinţa extraordinară de luni, 21 ianuarie, dar pagina respectivă nu poate fi găsită. De altfel, în convocatorul transmis către presă se precizează doar ce se află pe ordinea de zi a întâlnirii, fără să fie prezentate şi modificările la care face referire proiectul de hotărâre.
Dacă reprezentanţii Consiliului Local vor vota creşterea taxei de habitat, o familie de patru persoane ar putea plăti 40 de lei pe lună, în total 480 de lei pe an. Taxa de habitat se poate plăti în două tranşe, una până la data de 31 martie şi alta până la 30 septembrie.