Elevii nu mai au vacanţă de Paşti

Elevii nu mai au vacanţă de Paşti
Astăzi este prima zi a semestrului al doilea, unul foarte lung, spre dezamăgirea elevilor din ciclul primar, care nu vor mai avea nicio vacanţă intersemestrială.

De asemenea, pentru prima dată în istoria învăţământului românesc, copiii nu vor mai avea vacanţă de Paşti, respectiv în jurul datei de 5 mai, când se va sărbători anul acesta.

Aşadar, până pe 21 iunie, pentru majoritatea elevilor, cu excepţia celor din clasele terminale, sunt programate o vacanţă de primăvară, o săptămână cu activităţi extraşcolare, evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat.
În acest interval, săptămâna 1-5 aprilie este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, program cunoscut anul trecut ca „Săptămâna altfel”, care are un orar specific.
Apoi, din 6 aprilie, elevii vor avea o vacanţă de primăvară, care durează până în 14 aprilie. Cursurile vor fi reluate luni, 15 aprilie, şi vor dura până în 21 iunie. De Paşti, doar 6 mai, a doua zi de Paşti, va fi considerată legal liberă. De asemenea, va mai exista o zi liberă pe 1 mai, care pică într-o miercuri.
Pentru clasa a VIII-a, cursurile se încheie la data de 14 iunie, iar Evaluarea naţională are loc în intervalul 25 iunie-3 iulie. Până atunci, însă, elevii ultimului an de gimnaziu vor mai susţine o simulare a acestui examen foarte important din viaţa lor de şcolari. Prima repartizare computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a va avea loc în 16 iulie.
Vacanţa de vară începe în 22 iunie şi se încheie în 15 septem-brie. Tezele din semestrul al II-lea al anului şcolar 2012-2013 se susţin, de regulă, până la data de 25 mai.
Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, cursurile se încheie la data de 31 mai. Examenul bacalaureat va avea loc în intervalul 10 iunie-28 iunie - probele orale şi 1 iulie-5 iulie - probele scrise. Cel mai probabil spre sfârşitul lunii iulie vor începe şi înscrierile la facultăţi. Rămâne de văzut câte vor respecta recomandarea actualului ministru al Educaţiei Remus Pricopie de a introduce examenul de admitere.