Captură record de droguri! Marfa intra în ţară prin Portul Constanţa

Captură record de droguri! Marfa intra în ţară prin Portul Constanţa
Procurorii DIICOT, împreună cu poliţiştii Serviciului Antidrog, au reuşit să destructureze un grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din români, columbieni, bulgari şi italieni, specializat în traficul internaţional de cocaină. Traficanţii aduceau marfa din America de Sud, prin portul Constanţa, aceasta ajungând, în cele din urmă, în Europa de Vest. Valoarea cocainei este de şase milioane de euro.

Gruparea infracţională reprezenta una dintre cele mai active şi ermetice reţele de traficanţi de droguri din Europa, cu membri extrem de violenţi, care, sub coordonarea liderilor - Banev Evelin Nikolov, zis Brendo, de 48 de ani şi Radoslav Georgiev Atanasov, de 42 de ani, au organizat transporturi de cocaină, de ordinul sutelor de kilo-grame, pe traseul America de Sud - Europa de Vest.
Gruparea infracţională avea legături directe cu membri FARC (Forţele Ar-mate Revoluţionare ale Columbiei), dar şi cu membri din cadrul cartelelor columbiene, fiind cunoscută de aceştia ca una dintre cele mai active reţele de traficanţi de droguri din Europa.
În cadrul activităţilor, procurorii DIICOT au cooperat cu ofiţerii DEA, din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, Direcţia Generală de Informaţii a Armatei, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, precum şi cu autorităţile judiciare partenere din Grecia, Bulgaria şi Italia.

Drogurile ajungeau în portul Constanţa, pentru a ajunge în UE
Drogurile erau transportate cu iahturi, transbordate pe vase de transport mărfuri, preluate de pe aceste vase cu bărci de mare viteză şi descărcate în porturi de interes pentru gruparea infracţională. Traficanţii introduceau cocaina pe teritoriul Uniunii Europene, folosind ca rută alternativă portul Constanţa.
În acest context, procurorii DIICOT au reuşit capturarea a aproximativ 50 de kilograme cocaină, puritate 93%, introduse de către membrii acestei grupări violente ca parte a unei tran-zacţii ce s-a desfăşurat pe parcursul unei perioade îndelungate de timp pe teritoriul mai multor ţări din cadrul UE, dar şi pe teritoriul României. Cantitatea de droguri capturată provenea dintr-un transport important de droguri coordonat de membri grupării pe relaţia America de Sud - Europa de Vest, prin România.

Unul dintre lideri este la închisoare de şase ani
Banev Evelin Nikolov este, în prezent, arestat de autorităţile italiene pentru implicare în activităţi de trafic internaţional de droguri, fapte desfăşurate în 2007, împreună cu alţi cetăţeni bulgari, dar şi români. De asemenea, acesta este cercetat şi de alte autorităţi din Uniunea Europeană pentru implicare în activităţi infracţionale.