Cine va fi guvernatorul Regiunii Sud-Est din care face parte judeţul Constanţa

Cine va fi guvernatorul Regiunii Sud-Est din care face parte judeţul Constanţa
Potrivit proiectului de reorganizare administrativă pregătit de Guvernul Ponta, România va avea în viitor opt regiuni: Nord-Est, Nord-Vest, Centru, Sud, Sud-Est, Sud-Vest, Vest şi Bucureşti-Ilfov.
Astfel, regiunea Nord - Est va cuprinde judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Vaslui, Neamţ şi Iaşi.

Regiunea Sud - Est va fi alcătuită din Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea şi Constanţa, iar Nord - Vest din judeţele Bihor, Cluj, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud.
Regiunea Sud va avea în componenţă judeţele Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Călăraşi, Prahova, Giurgiu, Ialomiţa iar regiunea Vest va cuprinde judeţele Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.
Regiunea Sud - Vest va avea în componenţă judeţele Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt şi Mehedinţi, iar Regiunea Centru va fi compusă din Braşov, Covasna, Sibiu, Harghita, Mureş, Alba şi Bucureşti - Ilfov.
Deşi, deocamdată, nu este decât un simplu proiect, cei responsabili s-au gândit deja şi la cei care vor ocupa funcţiile de guvernatori ale viitoarelor regiuni.
Potrivit unor surse din interiorul USL, regiunea Sud-Est din care va face parte şi judeţul Constanţa ar urma să fie condusă de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, sau de Miron Mitrea.
Până în prezent, Guvernul nu a stabilit dacă guvernatorii vor fi aleşi sau numiţi. În ceea ce priveşte forma în care se va face regionalizarea, aceasta nu se va face pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare, economice, obiectivul principal al organizării administrative, respectiv a înfiinţării regiunilor administrative fiind micşorarea decalajelor de dezvoltare.
În cursul zilei de ieri, ministrul Dezvoltării, vicepremierul Liviu Dragnea, a spus că, nu se desfiinţează judeţele, nu se măreşte numărul de personal şi nu se măresc cheltuielile publice.
Totodată, el a anunţat că va avea discuţii cu toate partidele politice pe această temă, inclusiv cu UDMR, cu reprezentanţi ai societăţii civile şi cu specialişti, pentru că acest proiect, care are ca termen sfârşitul anului 2013, este poate cel mai important proiect pentru România de la Revoluţia din decembrie 1989.
„Vor fi discuţii foarte largi. Intenţionez să-mi creez la nivelul ministerului un fel de consiliu consultativ. Poate că este cel mai important proiect după Revoluţie. Vor fi discuţii cu toate partidele politice, inclusiv cu cei din UDMR, cu societatea civilă, cu oameni care au expertiză în domeniu şi vor fi acceptate absolut toate propunerile care sunt bune”, a spus Dragnea.
Vicepremierul a arătat că, odată cu alegerile locale viitoare va fi stabilită modalitatea în care va fi ales preşedintele regiunii - direct sau indirect.
În opinia acestuia, regionalizarea este necesară în primul rând pentru că ţara noastră poate pierde foarte mulţi bani, dar şi modelul de dezvoltare strategică care se întâmplă în majoritatea ţărilor dezvoltate.