CONSTANŢA, mai rău ca la ŢARĂ

CONSTANŢA, mai rău ca la ŢARĂ
Un dezgheţ şi vreo două ploi au fost de ajuns pentru ca oraşul Constanţa să se umple de noroaie. Peste tot pe unde mergi, pe trotuare, pe străzi, este plin de mâl. Oamenii sunt nevoiţi să facă slalom printre bălţi pline de pământ. Chiar şi în inima oraşului caldarâmul este acoperit de un strat consistent de noroi.

"Este o adevărată aventură să nu te umpli de noroi până la genunchi în municipiul Constanţa, unul dintre cele mai mari oraşe ale ţării. Nici nu ieşi bine din casă că şi intri în glod până la gât. Peste tot este noroi. Prin centru, prin cartiere, prin faţa şcolilor, instituţiilor, prin parcuri, peste tot. Trebuie să mergem cu cizme de cauciuc, ca la ţară!", ne-a declarat, indignat, un constănţean. Principala vină pentru sutele de tone de noroi de pe străzile Constanţei o au lucrările haotice de construcţii. Se construieşte la fiecare colţ de stradă, iar tot pământul dislocat, în loc să fie transportat la periferie, zace pe marginea trotuarelor, scurgându-se la fiecare ploaie. Aşa ajunge în grădiniţe, birouri, şcoli şi în casele noastre. La vară, tot acest mâl se va usca şi va ajunge, sub formă de praf, în plămânii noştri.

"Te afunzi în noroaie. Mai sunt amestecate şi cu mizerii de la maidanezi. Nu ştii pe unde să o iei, ce să ocoleşti şi unde să păşeşti. Doamne fereşte să te împiedici sau să aluneci, că te umpli de noroi din cap până în picioare!", ni s-a plâns Maria, locuitor al Constanţei. Despre spălatul şoselelor am mai auzit prin vară, dar măsura ar fi binevenită şi în astfel de situaţii. Măcar străzile şi şoselele din centru se pot curăţa periodic, astfel încât atunci când plouă să nu devină uliţe. De asemenea, autorităţile locale ar trebui să impună reguli şi să oblige firmele de construcţie să gestioneze pământul dislocat şi să asigure curăţenia zonei unde lucrează.

În Palazu Mare se intră cu tractorul

Dincolo de dezastrul din centru, sunt cartiere din Constanţa unde, la orice ploaie mai serioasă, nu se mai intră decât cu tractorul. Este vorba despre cartierul C.A.P. Anadalchioi, unde asfaltul nu a ajuns decât pe câteva străzi, dar şi despre cartierul Palazu Mare. "Suntem îngropaţi în noroi. Pe strada pe care locuiesc eu, strada Bobâlna, nu se mai poate intra deloc. Au fost efectuate lucrări pentru reţeaua de canalizare, s-a adunat toată piatra pe care o adusesem noi, locatarii din zonă, au terminat lucrările, au întins puţin noroiul şi acum nu se mai poate circula deloc. Suntem în noroi până în gât!", ne-a spus Bogdan, un constănţean din cartierul Palazu Mare.