Scandalos / Asaltul betoanelor sufocă staţiunea Mamaia GALERIE FOTO

Scandalos / Asaltul betoanelor sufocă staţiunea Mamaia GALERIE FOTO
Scandalos / Asaltul betoanelor sufocă staţiunea Mamaia GALERIE FOTO Ai crede că Mamaia este pustie în această perioadă a anului. Dar faimoasa staţiune de la malul mării este foarte animată. Nu este însă vorba de turişti, ci de muncitori care lucrează de zor la construcţiile noi ce se ridică.
Staţiunea Mamaia arată ca un imens şantier. Şi pe stânga şi pe dreapta, şi pe malul lacului şi pe malul mării, se construieşte cu un ritm ameţitor. Chiar şi în primele zile ale anului, în ciuda gerului lui ianua-rie, muncitorii sunt pe schele, toarnă betoane, montează stâlpi pentru viitoarele hoteluri sau complexe de apartamente care vor fi gata la vară. Investitorii trag tare să le ridice şi să le dea în folosinţă o dată cu deschiderea sezonului estival.

Coloşi de beton se ridică pe locurile unor parcări ceauşiste sau chiar pe spaţiul verde. Se construieşte cu viteză, chiar şi la temperaturi foarte mici, nu se poate pierde nici măcar o zi. Aşa se face că, dacă vă plimbaţi zilele acestea prin staţiune, veţi rămâne miraţi ce clădiri noi au apărut sau sunt în construcţie. Ca peste noapte se ridică hoteluri, pensiuni sau blocuri de apartamente de lux.

Hoteluri şi apartamente, cu nemiluita
În zona Cazino, pe partea cu marea, a apărut o clădire cu cinci etaje, chiar în dreptul parcării. Se vede cum blocul, despre a cărui destinaţie nu se ştie nimic, neavând niciun panou de prezentare a construcţiei, se ridică pe ceea ce a fost, cândva, spaţiu verde. De altfel, o latură este aproape lipită de un copac, care, cu siguranţă, are soarta pecetluită.
Vizavi, pe o fostă parcare ceauşistă, împrejmuită încă de anul trecut, cu gard pe care scrie „Proprietate privată”, au fost trântiţi munţi de pământ şi pietre. Aici, S.C. Rosemberg Imobiliare S.R.L., o firmă ce funcţionează la aceeaşi adresă cu sediul Fin.Co.Ge.Ro.Spa şi care are acelaşi reprezentant
ca şi administratorul S.C. Fin Co.Ge.Ro.Spa Imobiliare S.R.L.., în asociaţie cu S.C. Habitat şi Ambient S.A., Giurgiucanu Costică şi Giurgiucanu Oana, vor să ridice un complex hotelier.
Ceva mai spre nord, se zăreşte, chiar la şosea, pe partea cu lacul, un alt colos de beton şi BCA. Clădirea, în curs de construcţie, are, deocamdată, patru etaje. Potrivit panoului de şantier în lucru, acolo va fi ridicat un imobil P+6-8, cu locuinţe de vacanţă. Beneficiarul investiţiei este S.C. Solid House S.R.L, situată pe str. Interioară III nr. 19. Construcţia va fi finalizată, conform aceluiaşi panou, pe 15 martie 2015.

Se vând toate parcările!
Mai înspre nord, în zona Trei butoaie, pe un stâlp este pus un anunţ care arată către o altă parcare ca fiind „Teren de vânzare”. Vizavi, se ridică o altă clădire. Aici, de altfel, pare să fie cea mai intensă activitate. Zeci de muncitori lucrau, la sfârşitul săptămânii trecute, cu mult spor, în ciuda vântului puternic şi a gerului de afară. Acolo se ridică un alt imobil P+6-7 etaje, cu funcţiunea de hotel. Beneficiarul investiţiei este S.C. D.C.& O Hotel S.R.L., cu sediul pe strada Ştefan cel Mare nr. 100, Constanţa. Construcţia va fi finalizată pe 19 octombrie 2015.

S-au găsit portiţe!
Aşadar, deşi Planul Urbanistic Zonal pentru staţiunea Mamaia este anulat în instanţă încă din luna mai 2011, la cererea directorului Inspectoratului de Construcţii Constanţa, de atunci, Christian Gigi Chiru, în Mamaia se construieşte fără nicio jenă, în baza unor autorizaţii emise de Primăria Constanţa în anul 2012. Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au anunţat HCLM 302/2009 şi au constatat nulitatea PUZ-ului staţiunii, după ce au constatat numeroase neconformităţi în aprobarea lui, de la care lipseau avizele Ministerului Turismului, MapN, MAN, MI, SRI şi DADL. Deşi sentinţa este definitivă, irevocabilă şi executorie, se pare că s-au găsit portiţe pentru a continua betonarea Mamaiei. „Într-adevăr PUZ-ul staţiunii Mamaia este anulat în instanţă, dar autorizaţiile de construcţie se dau în baza unui PUD (n.r. - Plan Urbanistic de Detaliu) din anul 2007. Practic, reprezentanţii Primăriei se raportează la el atunci când autorizează construcţiile din staţiune”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Constanţa, Lavinia Monica Zaharia.