Reţeaua „Spălătoria auto“ din centrul oraşului

Reţeaua „Spălătoria auto“ din centrul oraşului
Dacă aveţi drum prin centrul oraşului şi, prin umblările voastre ajungeţi şi pe strada Cuza Vodă şi aleile din apropierea străzii Ştefan cel Mare, puteţi să vă spălaţi şi maşina, cu bani puţini. Familiile de romi din zonă s-au reprofilat şi, înarmate cu găleţi şi cârpe, vă spală şi lustruiesc autovehiculul fără să pierdeţi prea mult timp. Nu vă cer bani direct, dar se strâmbă din nas dacă le întindeţi doar cinci lei şi vă înjură printre dinţi dacă nu le daţi nimic.

O nouă afacere a apărut de ceva timp, în centrul Constanţei: spălătorie auto la marginea străzii. Nu primiţi nici bon fiscal şi nici nu aveţi curajul să vă curăţaţi şi interiorul. Este posibil chiar să vă treziţi cu maşina spălată, deşi nu aţi cerut acest lucru. În astfel de cazuri recomandabil este să scoateţi câţiva lei din buzunar înainte de a pleca, evitând astfel un tir de înjurături şi blesteme la adresa dumneavoastră. „Am avut treabă zilele trecute la o firmă de pe Ştefan cel Mare. Am parcat maşina pe o străduţă perpendiculară, între Ştefan cel Mare şi Cuza Vodă. Am lipsit doar cinci - şapte minute. Când m-am întors o ţigancă o spăla de zor cu o cârpă plină cu apă neagră, dintr-o găleată. Eram foarte grăbită aşa că i-am spus să plece. M-a întrebat dacă plec cu ea aşa plină de zoaie şi i-am spus că da. Nu a mai aşteptat să-i dau bani, dar mi-a urat ceva pe limba ei. Pe trotuar, un alt bărbat care supraveghea toată operaţiunea, probabil şeful ei, bodogănea şi el cu voce tare! Am plecat, dar după ce mi-am luat copilul de la grădiniţă a trebuit să mă duc la spălătorie să curăţ maşina, că arăta groaznic”, ne-a povestit Mioara Buzatu, din Constanţa.

Aceeaşi păţanie au avut-o şi alţi locuitori ai oraşului. Unii, chiar dacă au stat mai multe ore, au avut chiar surpriza să-şi găsească maşina lucind, dar cu un ţigănuş lângă ea, aşteptând să fie cinstit. Alţii se duc intenţionat acolo, le întind spălătorilor 10 lei şi îşi fac piaţa liniştiţi în Piaţa Griviţei până când aceştia îşi termină treaba. „Este muncă cinstită. Nu furăm, nu dăm în cap oamenilor. Le spălăm maşina. Dacă vor să ne dea bani bine, dacă nu, să fie sănătoşi!”, ne-a zis Aişe, una din lucrătoare. Femeia spune că stă în apropiere şi vine pe Cuza Vodă în fiecare zi, împreună cu sora ei. Nu fac mulţi bani, dar pentru ele este ceva. „Sunt zile când facem 20 de lei de fiecare, dar şi când facem 50 de lei. Mai sunt şi alţii care spală. Acum depinde cum prindem. Fiecare are locul lui. Nu ne băgăm pe locul lor”, ne mai spune fata.
Aşadar se pare că este o întreagă reţea. Oamenii par mulţumiţi de serviciile spălătorilor şi revin în fiecare săptămână să-şi cureţe autovehiculul. Afacerea romilor pare înfloritoare, dar cu siguranţă patronii de spălătorii auto din oraş nu văd cu ochi buni reţeaua lor.