Mai avem de suportat. IATĂ CÂND SE VA DA DRUMUL LA CĂLDURĂ

Mai avem de suportat. IATĂ CÂND SE VA DA DRUMUL LA CĂLDURĂ
Toamna a venit deodată peste noi cu ploi reci şi frig persistent. Lipsa soarelui, dar şi temperaturile mici de peste noapte au adus frigul şi în casele noastre. Apartamentele racordate la sistemul centralizat de încălzire mai au însă de aşteptat până când se vor încălzi caloriferele. Până atunci, fiecare se descurcă cum poate: mai pornim aerul condiţionat, mai aprindem aragazul, mai punem un calorifer electric în priză. Cel mai grav este însă că în creşe şi grădiniţe, unităţi racordate la sistemul centralizat, micuţii tremură de frig, iar îngrijitoarele nu mai fac faţă cu păturile. Reprezentanţii RADET spun însă că va mai dura aproximativ o săptămână până când se va da drumul la căldură.

De câteva zile, toamna îşi face de cap în Constanţa. Plouă tare, bate vântul şi azi noapte am avut doar şase grade Celsius în termometre. Conform regulilor, pentru a putea încălzi caloriferele, trebuie să fie trei zile consecutive cu temperaturi sub zece grade Celsius.

„Azi dimineaţă, am dus copilul la grădiniţă şi era foarte frig înăuntru. Nu au nici aer condiţionat să dea drumul să mai ridice puţin tempe-ratura. În clasă se mai încălzeşte de la atâtea suflete, dar pe hol şi în sala de mese este cumplit. Fiul meu mi-a povestit că luni, la prânz, a tremurat în pătuţ, chiar dacă era învelit cu o pilotă. Nu se poate aşa ceva. Ni se îmbolnăvesc copiii. Dacă nu vor să dea drumul asociaţiile de proprietari este treaba lor, dar pentru grădiniţe trebuie căldură”, ne-a declarat Costina Slav, din Constanţa.
Aceeaşi situaţie este şi în creşe, unde asistentele recomandă părin-ţilor să-i îmbrace pe micuţi cât mai gros.
„Îi ţinem pe bieţii copii cu bluze şi pulovere pe ei, cu pantaloni groşi, că ei stau pe jos şi se joacă şi este rece. Îngrijitoarele au spus că nu-i mai schimbă la prânz în pijamale, că este prea frig”, ne-a spus şi Ioana Creţu.

Se încălzesc cu calorifere electrice
În unele apartamente, tempera-tura nu depăşeşte 17 grade Celsius. Mulţi constănţeni sunt nevoiţi să folosească metode alternative de încălzire. „Am doi copii mici. Unul are doi ani, iar celălalt trei luni. Ţin în permanenţă două calorifere electrice în priză. Seara, când trebuie să le fac baie, las apa caldă să curgă jumătate de oră la duş, ca să se încălzească în baie. Nu este normal aşa. Aş prefera să avem căldură tot timpul. Să fie aceeaşi temperatură peste tot!”, ni s-a plâns o altă constănţeancă.

Căldură… poate săptămâna viitoare!
Reprezentanţii RADET nu au însă veşti prea bune pentru noi.
„S-a preconizat că se va demara furnizarea de agent termic la începutul săptămânii viitoare. Deocamdată, nu s-a stabilit sigur. Sunt mai mulţi factori care in-fluenţează această decizie, cum ar fi cererile asociaţiilor, temperaturile exterioare”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dispecerul RADET.
Deocamdată, nu există nici posibilitatea furnizării căldurii numai noaptea. Din fericire, meteorologii au anunţat o încălzire a vremii în zilele următoare, începând chiar de astăzi. Noaptea însă temperaturile vor rămâne destul de scăzute, cu valori în jur de 10 grade Celsius.

Gigacaloria arde buzunarul
Constănţenii vor plăti în iarna lui 2012, ca şi anul trecut, preţul de 341,8 lei pe gigacalorie. Primăria nu va oferi subvenţie decât pentru persoanele şi familiile defavorizate, pe diferite praguri de venit. Anul trecut, aproximativ 40.000 de familii au beneficiat de subvenţie de la autorităţile locale.