Ce ţine pe loc „modernizarea“ Peninsulei

Ce ţine pe loc „modernizarea“ Peninsulei
A început reabilitarea centrului vechi al Constanţei. Este primul pas de a readuce cartierul cu cea mai multă istorie într-o stare decentă. Străduţele-i pline de gropi, trotuarele distruse, casele vechi şi dărăpănate ar putea recăpăta, în sfârşit, strălucirea de odinioară. Lucrările, făcute de Primăria Constanţa, pe bani europeni încep de la refacerea reţelei de canalizare şi apă potabilă, refacerea reţelei de iluminat public, până la reconfigurarea anumitor străzi şi zone. Însă, odată refăcută infrastructura, autorităţile ar putea să-şi pună în aplicare şi planurile de „modernizare” a Peninsulei prin construirea de blocuri turn pe faleze.
Proiectul de reconstrucţie completă şi modernizare a Peninsulei este cuprins în noul Plan Urbanisic Zonal. Reabilitarea zonei, aşa cum o văd arhitecţii Primăriei Constanţa, presupune însă ridicarea şi de construcţii noi.

Practic, din noul PUZ reiese că pe falezele Plajei Modern, între Portul Tomis şi Bd-ul Ferdinand, vor fi construite blocuri de P+10, P+25 şi P+30. Arhitectul Mirela Băncescu, reprezentantul firmei care a lucrat la elaborarea PUZ, a precizat anul trecut, în cadrul unei dezbateri publice privind Peninsula, că „zona de taluz din nord-estul Peninsulei, dinspre Portul Tomis, este proprietate privată, iar proprietarii doresc reglementare de PUZ, în vederea construirii”. Potrivit acesteia, blocurile vor avea trei registre şi vor fi păstrate culoare de vizibilitate cu ieşire spre mare.
„Planul Urbanistic Zonal nu este încă aprobat. El nu are avizul de mediu. Se vor face mai multe studii de impact, geotehnice şi de protecţia a biodiversităţii. Sigur că zona se poate dezvolta, dar legea zonei costiere prevede dezvoltarea durabilă a acesteia”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Constanţa, Lavinia Monica Zaharia.

Fără aviz de la Comisia Zonală a Monumentelor
Comisia Zonală a Monumentelor din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură a refuzat să acorde aviz-ul PUZ-ului reactualizat. „Noi am solicitat tot timpul reducerea regimului de înălţime la P+2 peste cornişa actuală şi nu P+10, P+25, P+30, astfel încât silueta să rămână perceptibilă. Să existe perspective spre mare a tuturor străzilor, astfel încât să nu fie obturate. De asemenea, monumentele vizibile de pe cornişă trebuie să rămână vizibile. Degeaba se propune o promenadă pe cornişă dacă obturăm monumentele privind în faţă clădirile înalte. Din acest punct de vedere, PUZ-ul nu a primit încă avizul Comisiei Zonale a Monumentelor. Abia apoi trebuie să plece la Ministerul Culturii. În Peninsulă se află mai mult de jumătate din monumentele istorice ale oraşului”, a precizat arh. Laura Tudosie, de la Direcţia Judeţeană pen-tru Cultură şi Patrimoniu Naţional Constanţa.

Italienii reiau procedurile de avizare
Deja o parte a malului împădurit, dar şi a plajei Modern a fost împrejmuită şi va pieri sub blocurile pe care le vor construi în zona Eminescu italienii de la Fin.Co.Ge.Ro.Spa. „Acolo erau deja avizate de APM proiectele pentru trei blocuri şi un hotel. Recent, însă, investitorii au schimbat şi acum au un singur proiect, pentru care se va relua procedura de avizare”, a mai explicat directorul APM Constanţa, Lavinia Monica Zaharia.