Ce prevestesc cutremurele tot mai dese din Marea Neagră

Ce prevestesc cutremurele tot mai dese din Marea Neagră
Apocalipsa a trecut de noi, dar constănţenii şi locuitorii din zona de sud a litoralului românesc care au simţit cutremurul de luna trecută au rămas totuşi cu gândul la ce s-ar putea întâmpla dacă un seism mai puternic va avea loc în Marea Neagră. În ziua de Crăciun, pământul s-a mişcat din nou sub Marea Neagră. Acesta a avut magnitudinea de 3,9 grade şi s-a petrecut la o adâncime de 15 kilometri. De altfel, numai în luna decembrie, s-au înregistrat câteva cutremure, însă nu toate s-au resimţit şi în zona românească.
Potrivit Institutului Naţional de statistică, cele mai recente cutremure din Marea Neagră au avut 3,9 şi 5,8 grade pe scara Richter. Pentru anul 2013, specialiştii spun că vor înregistra o medie de 15 seisme pe lună, dar mai ales în zona Vrancea şi mai puţin în Marea Neagră. Cu toate acestea, nu este exclus ca un cutremur de mare intensitate să se producă. În urmă cu mai bine de trei ani, un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, petrecut la doar zece kilometri adâncime, a fost resimţit destul de intens, şi la Bucureşti. Se pare că seismul cel mai intens care a avut loc în Marea Neagră a fost în 1901 şi a avut 7,1 pe scara Richter.

15 cutremure pe lună în Vrancea
Ceva mai alarmantă este situaţia din zona Vrancea, unde numai în prima zi a lui 2013, au fost înregistrate trei cutremure, însă sub 3 grade pe scara Richter. Anul acesta se pare că va fi destul de bogat în activitate seismică. Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Mircea Radulian, „în 2013, vom avea o medie de aproximativ 15 cutremure pe lună şi este posibil ca în unele luni în Vrancea să se producă 10 cu-tremure, iar în alte luni 20 de cutremure”. Acesta susţine însă că este bine să avem activitate seismică intensă, pentru că astfel „Pământul se eliberează de energie”.

„Ne putem aştepta la un cutremur mare la fel de bine şi în 2014 şi în 2020“
În ce priveşte producerea unui seism puternic, ce ar putea produce pagube, nu se poate spune de pe acum dacă şi când va avea loc. „Cutremurele mari nu pot fi prezise. Acestea apar destul de rar. Statistic vorbind, o dată la doi ani, în Vrancea apar şi cutremure mai mari de 5 grade pe scara Richter. Astfel că, în 2013, ne-am putea aştepta la un asemenea cutremur, dar el se poate produce la fel de bine şi în 2014 sau în 2020. Nu putem prezice cu exactitate când se va produce un cutremur mai mare de 5 grade pe scara Richter!”, a mai explicat specialistul.