Obezitatea - pandemia secolului XXI

Obezitatea - pandemia secolului XXI
Obezitatea a devenit un fenomen îngrijorător la nivel mondial care afectează un număr din ce în ce mai mare de populaţie. Medicii atrag atenţia că perspectiva din care trebuie privită această problemă nu trebuie să ţină de estetică, ci de starea de sănătate. Potrivit statistici-lor, obezitatea este un factor de risc în aproximativ 75% din bolile contem-porane. România ocupă locul trei în Europa în clasamentul populaţiei supraponderale, obezitatea afectând 44% dintre femei şi 58% dintre bărbaţi.

În acest sens, programul de con-ştientizare a populaţiei cu privire la cele mai răspândite şi mai pericu-loase maladii de pe tot globul, iniţiat de Reţeaua Privată de Sănătate „Regina Maria”, Asociaţia Medicilor de Familie „Tomis” Constanţa, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa şi Clubul Rotary Cetatea Tomis a reprezentat un pas important în înţelegerea acestui pericol. Simpozionul susţinut cu această ocazie a prezentat atât medicilor cât şi publicului larg atât cauzele obezităţii cât şi metodele chirurgicale nutriţionale de tratare, cât şi metodele de remodelare corporală prin chirurgie estetică şi reconstructivă. Un capitol special al dezbaterii a fost dedicat consecinţelor nefaste pe care le are alimentaţia dezechilibrată şi stresul asupra persoanelor predispuse la obezitate precum şi importanţa sportului şi a unei vieţi active în prevenirea obezităţii. Printre procedurile chirurgicale prezentate la simpozion, medicii au vorbit despre balonul endogastric, inelul gastric şi procedurile gastric sleeve şi gastric bay - pass. Printre medicii participanţi la acest eveniment s-au numărat medicul endocrinolog prof. dr. Eduard Circo, cel care a vorbit despre comportamentul alimentar şi mecanismele sale de reglare, medicul pneumolog Veronica Surlea, care a vorbit despre sindromul de apnee în somn care în prezent este subevaluat, dar şi dr. Laura Condur, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Constanţa , care a explicat ce înseamnă obezitatea din perspectiva medicului de familie şi importanţa controalelor periodice.

Obezitatea un fenomen cu multiple abordări
Din perspectiva specialiştilor obezitatea este un fenomen complex care necesită o abordare pe măsură. De aceea, la eveniment a fost prezent şi un medic specialist în nutriţie şi psihoterapie, care a explicat care sunt regulile nutriţionale necesare pentru menţinerea unei greutăţi normale, dar şi directorul general al Direcţiei de Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, care a vorbit publicului participant despre importanţa mişcării în prevenirea obezităţii, dar şi despre efectele pe care sportul le are când această afecţiune este deja instalată.
La finalul seminarului participanţii au primit informaţii despre consultaţiile de specialitate de care pot beneficia în noul sediu extins al Clinicii Regina Maria. Clubul Rotary Cetatea Tomis alături de Reţeaua Privată de Sănătate „Regina Maria” nu sunt la primul proiect de acest gen. În urmă cu un an, aceste două organisme au organizat în cadrul proiectului „Pentru un viitor sănătos avem nevoie de informare”, un simpozion dedicat informării asupra osteoporozei. Pentru cei care doresc să se implice în sprijinirea comunităţii, Clubul Rotary pune la dispoziţie pagina de internet http://tomis. rotary2241.org.