În Spitalul Judeţean Constanţa nu se mai intră decât cu echipament de protecţie

În Spitalul Judeţean Constanţa nu se mai intră decât cu echipament de protecţie
Situaţia spitalelor rămâne în continuare sub semnul conflictelor. Pe de o parte reprezentanţii instituţiei susţin că sunt pline de datorii către furnizorii de servicii, pe de alta că recentralizarea la Ministerul Sănătăţii este o soluţie nefavorabilă.

Deciziile noului Ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu privind recentralizarea spitalelor îi nemulţumeşte şi pe reprezentanţii spitalului judeţean din Constanţa. Aceştia susţin că nicăieri în Europa nu se aplică o astfel de regulă şi că este de preferat ca spitalele să rămână în custodia consiliilor locale.
„Faptul că ministrul doreşte ca spitalele să revină la minister nu mi se pare o soluţie pentru problemele cu care ne confruntăm în prezent. Este greu să conduci o firmă cu cincizeci de angajaţi, dar cincizeci şi trei de spitale de urgenţă câte sunt în ţară. Deciziile la nivelul spitalelor ar trebui luate de administraţia acestor. Ideea de a aduce iar spitalele la Minister mi se pare cea mai bună glumă a anului 2013! Mă deranjează că avem o finanţare mai proastă decât la Târgu-Mureş, deşi avem un număr mai mare de paturi!”, a declarat Dan Căpăţână, managerul Spita-lului Judeţean, în cadrul conferinţei de presă susţinută ieri, în cadrul instituţiei spitaliceşti.

Echipament de protecţie la intrarea în spital
Printre schimbările care se vor produce anul acesta la Spitalul Judeţean se numără şi utilizarea echipamentului de protecţie pe care fiecare aparţinător îl va purta când merge la vizita bolnavilor internaţi. „Din februarie, nimeni nu mai intră în spital fără echipament de protecţie. Acesta va consta în pelerină, botoşi, capelă, iar pentru unele secţii precum pediatrie, se va impune chiar masca de protecţie. Am cerut patruzeci şi cinci de zile pentru a pune la punct totul şi pentru a procura tot echipamentul. Acesta va fi cumpărat de fiecare vizitator care intră în spital, pentru că noi nu avem bani să îl cumpărăm. Regula va intra în vigoare din 10 februarie, după estimările noastre”, a declarat Dan Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean.

Nemulţumiri legate de fonduri
Nemulţumirile managerului Spitalului Judeţean faţă de modul în care instituţia primeşte fonduri de la Casa Judeţeană de Asigurări, continuă. Acesta susţine că în prezent, Casa datorează spitalului 2,3 milioane de lei, situaţie care se reflectă în situaţia datoriile pe care spitalul le are către furnizorii de servicii. „Casa ne datorează în acest moment 2,3 milioane de lei. Această sumă face parte din contractul semnat şi asumat de ambele părţi. În plus, există sume pentru servicii medicale peste contract, pe care nu le-am primit, în valoare de 1,5 milioane de lei. Pentru un spital performant din punctul de vedere al indicilor medicali este o situaţie alarmantă. Mai grav este că din 15 martie va intra în vigoare o directivă europeană care prevede imperativ plata tuturor furnizorilor de servicii în termen de şaizeci de zile”, a declarat Dan Căpăţână. Pe de altă parte, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări susţin că „pe data de 14 ianuarie au fost viraţi în conturile spitalului 6.500 de lei, pentru ca la o zi diferenţă, Casa să mai aloce şi alte fonduri. În condiţiile în care vom putea scoate în perioada următoare bani din trezorerie, vom încerca să achităm şi restul datoriei către spitalul judeţean”.