REVOLTĂ în sistemul medical privat din Constanţa: „Ministrul vrea să ne bage în faliment“

REVOLTĂ în sistemul medical privat din Constanţa: „Ministrul vrea să ne bage în faliment“
Sistarea fondurilor pentru siste-mul privat a declanşat o adevărată revoltă. „Se încalcă flagrant dreptul pacientului de a alege liber unde vrea să se trateze!”, susţin mana-gerii clinicilor constănţene.
Hotărârea noului ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu este descrisă de medici ca un scenariu halucinant. Medicii susţin că această decizie încalcă flagrant dreptul pacientului de a-şi alege medicul şi spitalul în care vrea să fie tratat. Mai mult, aceştia susţin că în acest fel, ministrul îşi încalcă propria lege, pe care a realizat-o în 2006 şi prin care bolnavii pot alege orice furnizor de servicii medicale, indiferent dacă este din sistemul public sau privat.

„Sistemul privat primeşte 1% din fondul unic şi nu 10%“
Situaţia creată de ministru Sănătăţii vizavi de sistarea fondurilor către sistemul privat de sănătate, îi scandalizează pe medicii con-stănţeni. Aceştia susţin că o asemenea măsură dă peste cap întregul sistem de sănătate şi le ruinează munca. Preşedintele consiliului de administraţie al Clinicii Euromaterna din Constanţa, dr. Ion Ruşa spune: „Sper totuşi ca domnul ministru să se mai gândească! Este clar o lege împotriva pacientului, în primul rând! Este grav că încalcă chiar legea Nicolăescu pe care tocmai dânsul a dat-o, prin care susţine că pacientul are libertatea de a-şi alege singur medicul care vrea să îl trateze şi spitalul în care vrea să fie tratat. Cu atât mai mult cu cât din 2014, pacientul va fi liber să îşi aleagă şi ţara în care să se trateze. Deci dl ministru ce doreşte, să deconteze tratamente din Germania, dar să nu deconteze servicii din ţară? Probabil că este vorba şi de o lege a discriminării. Această decizie este o încălcare flagrantă a drepturilor pacientului. Cât priveşte suma care ajunge la sistemul privat, nu este vorba despre 10% aşa cum a declarat ministrul, ci 1%.”
Cât priveşte costul serviciilor medicale din sistemul privat, dr. Ion Ruşa susţine că „încă nu am ieşit din perplexitatea acestui anunţ. În momentul acesta noi realizăm servicii de înaltă calitate medicală şi pentru că nu vrem să facem rabat de la calitate, va trebui să găsim tot felul de soluţii. Cred că dl ministru este prost sfătuit sau prost informat, pentru că nu poţi lua o asemenea decizie fără să analizezi foarte bine situaţia. Oricum indiferent de soluţii, pacientul este cel care are cel mai mult de pierdut”.

„Este o mare mizerie!”
Dr. Dorel Buriu, managerul Clinicii MEDSTAR 2000, consideră că decizia ministrului este incali-ficabilă: „Este imposibil! Cred că este o mare mizerie care va afecta tot sistemul, dar în primul rând pacienţii! Se încalcă în mod cert dreptul pacientului de a alege serviciile medicale. Sper ca oamenii să aleagă să se trateze în străinătate, pentru că statul e obligat să plătească decontarea. Înseamnă că pacienţii nu vor mai primi bilet de trimitere. Şi nu e singura problemă despre care discutăm. Este mult mai greu pentru cei ca noi care au realizat totul de la zero în privat, decât pentru cei care au preluat o aripă de spital şi au făcut schimbări”. Nici declaraţia ministrului conform căreia afacerile private se fac pe bani publici nu a rămas fără ecou în rândul managerilor de clinici private din Constanţa: „O afacere privată nu trebuie să se facă pe banul public. Deci în acest moment decizia noastră este clară: sectorul public trăieşte din banul public; sectorul privat trăieşte din banul privat”.

„Banii trebuie să urmeze pacientul, nu invers!“
„Trebuie să studiem normele metodologice şi să vedem contractul cadru. Importantă nu este suma decontată, ci accesibilitatea pentru pacienţi. În cazul în care se implementează, tot pacienţii vor suporta.
Pacientul ar trebui să decidă unde se duc banii în sistemul sanitar şi nu Ministerul Sănătăţii, atâta timp cât serviciile sunt aceleaşi. Principiul sănătos în orice sistem medical, care ar trebui implementat şi în România, este că „banii trebuie să urmeze pacientul”, nu invers.
Oricum este o măsură care descurajează investiţiile private în domeniul sanitar, nicăieri în Europa sau SUA, spitalele private nu se finanţează doar din fonduri private.
Pentru noi, Spitalul Isis, nu este o tragedie deoarece ponderea serviciilor medicale decontate de către Casa de Asigurări este mult mai mică decât serviciile cu plata directă de către pacienţi. Vom analiza situaţia, apoi luăm măsuri”, a declarat dr. Mohamed Zaher, managerul general al Spitalului privat ISIS din Constanţa.

„La spitalele de stat se practică tarife!“
Lilisa Botea, managerul Clincii Medical Analysis, a declarat că decizia ministrului este o jignire pentru medici: „ Nu am crezut că o să trăiesc să văd aşa ceva la 20 de ani de la revoluţie! Cum adică furăm de la stat? Ne-a şi jignit ministrul! Păi noi prestăm nişte servicii medicale, consumăm şi nu îi punem pe pacienţi să plătească nici feşe, nici pansamente. Noi am investit şi ministrul vrea să ne bage în faliment. Păi să se ducă în spital domnul ministru. În spital se practică tarife de unii medici. El ştie asta?Asta cum o încadrăm, la ce?”
Situaţia extrem de controversată ar putea atrage după sine şi modificarea costurilor serviciilor medicale, mai susţin medicii. Faptul că serviciile din sistemul privat nu vor beneficia de decontare de la Casa de Asigurări ar obliga pacienţii să se trateze doar în spitalele publice, a căror situaţie nu este nicidecum una pusă la punct.