Zona Peninsula, reabilitată cu 50 milioane de euro

Zona Peninsula, reabilitată cu 50 milioane de euro
Zona Peninsula, reabilitată cu 50 milioane de euroPrimarul Radu Mazăre a anunţat, vineri, începerea lucrărilor de reabilitare a falezei din Constanţa

În primăvară vor începe lucrările şi pentru realizarea primului tronson al Şoselei de Coastă

Construcţia abandonată în Portul Tomis va deveni hotel Hilton

Primarul Constanţei, Radu Mazare a anunţat, vineri, începerea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a falezei de la Cazinouul din Constanţa. Potrivit edilului, în toată zona peninsulară vor fi derulate în perioada următoare lucrări de infrastructură în valoare de peste 30 de milioane de euro. Proiectele sunt finanţare din fonduri europene, care, potrivit primarului Mazăre, nu au putut fi accesate în perioada mandatului de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului al Elenei Udrea. Acum, Guvernul USL a deblocat aceste proiecte, iar municipalitatea constănţeană se află în faţa demarării mai multor lucrări care vizează atât dezvoltarea şi modenizarea zonei de peninsulă a Constanţei, cât şi a turismului, prin crearea unui spaţiu modern de petrecere a timpului liber.

Edilul a mai anunţat că în primăvară vor începe şi lucrările la primul tronson al şoselei de coastă care va lega zona Peninsulă a oraşului de staţiunea Mamaia. „Dăm startul pentru marea lucrare a zonei peninsulare; este, poate, zona din Constanţa cea mai întârziată sau uitată – cum spuneau unii constănţeni – şi asta s-a întâmplat din cauza faptului că reabilitarea necesită foarte mulţi bani, bani pe care Primăria nu-i avea la momentul respectiv. Trebuia să facă locuinţe pentru amărâţi, trebuia să facă locuinţe pentru tineri, să repare asfaltul. Totuşi, a fost un lucru bun pentru că, dacă am fi băgat bani din bugetul local acum 4-5 ani, n-am mai fi putut accesa fonduri europene pe nişte lucruri care erau deja făcute. Dăm drumul lucrărilor de reabilitare a falezei începând din zona portului şi până în zona portului Tomis, pe un contract în valoare de 4 milioane de euro, bani din fonduri europene. Personal, sunt foarte bucuros şi toţi constănţenii trebuie să facă o cruce mare că nu mai este madame Udrea la Minister pentru că aceste programe sunt depuse de un an şi jumătate şi erau blocate. După ce cucoana a plecat ,s-au deblocat lucrurile! Aşa se face că de 6 luni avem guvernul nostru şi am avut timp să facem şi licitaţii, fără contestaţii, fără scandaluri”, a declarat primarul Radu Mazăre.
Practic, potrivit documentelor care stau la baza lucrării, lucrările constau în reabilitarea integrală a falezei, atât a celei inferioare, structură dărâmată, plus partea exterioară, la suprafaţă, cu tot mobilierul urban adecvat acestei zone vechi: băncuţe, stâlpi de iluminat, pavilioane, chioşcuri.

În noiembrie începe reabilitarea Pieţei Ovidiu

Un alt proiect important pentru zona Peninsulă este cel al Pieţei. Tot cu fonduri europene, în trei săptămâni vor fi demarate lucrările şi aici, a anunţat primarul Mazăre. Valoarea acestui proiect se ridică la suma de 3 milioane de euro. „Discutăm despre Piaţa Ovidiu şi scările care coboară spre Portul Tomis, actuala marină Tomis. În luna decembrie vom da drumul reabilitării tuturor străzilor din zona Peninsulară, tot pe fonduri europene, tot cu contract de finanţare terminat şi licitaţie finalizată; aşteptăm termenul pentru semnarea contractului pentru o sumă de 11 milioane de euro”, a explicat primarul. Totodată, vor fi demarate şi lucrările de reabilitare pentru parcul Carol, situat între zona Peninsulă şi Port. Lucrarea este realizată, potrivit primarului, din fonduri de mediu, valoarea proiectului ridicându-se la suma de 500.000 euro. „Lucrările vor începe în primavara 2013, atunci când va începe şi construcţia primului tronson al şoselei de coastă”, a declarat primarul şi a explicat că primul tronson este situat Portului Tomis şi Zorile şi va avea o bretea de legătură pe bulevardul de deasupra, adică vreo 4 km.

Infrastructură subterană, prin RAJA SA, de 11 milioane de euro

Reabilitarea şi modernizarea zonei Peninsula presupune, desigur, şi realizarea infrastructurii de drumuri; proiectul nu este unul nou, Mazăre vorbind despre necesitatea acestui proiect de mai mulţi ani, însă lipsa fondurilor şi blocarea proiectelor existente de câţiva ani au făcut imposibil ca acest proiect să fie pus în aplicare. Acum, edilul a anunţat că până la asfaltarea străzilor, „cu bunăvoinţa CJC şi a RAJA, în acest moment se schimbă tot ce înseamnă conducte de apă şi canalizare în zona peninsulară, în aşa fel încât, atunci când vom veni cu proiectul de 11 milioane de euro de reabilitare a tuturor străzilor, să avem tot ceea ce înseamnă infrastructura de sub stradă făcută”. De partea cealaltă, reabilitarea străzilor înseamnă mobilier urban şi toate străzile făcute ca în centrul vechi din Bucureşti cu paviment din granit, după cum informează primarul. „Despre acelaşi tip de paviment (granit n.r.) discutăm aici, pe faleza de la Cazino, în Piaţa Ovidiu şi pe toate străzile din zona peninsulară. Ca o estimare totală a fondurilor europene care vor intra cu tot cu şoseaua de coastă, discutăm despre aproximativ 30 – 35 de milioane de euro, plus investiţia pe care o face RAJA care este cu BERD, în jur de 10-15 milioane de euro. În total, discutăm de 50 milioane de euro care vor intra din această toamnă şi până la finalizarea lucrărilor în zona peninsulară”, a completat primarul şi le-a mai dat o veste bună constănţenilor: vor avea un Hotel Hilton în zona Portului Tomis. „Structura din Portul Tomis care a fost începută de un investitor italian acum 6-7 ani de zile şi care n-a mai fost lăsat de soţie să vină în România pe motiv că avea 4 amante – a fost preluată de o companie turcească şi una din Cipru şi au semnat contract cu Hilton. O investiţie privată, contract semnat, lucrările urmând să înceapă, cel mai probabil, în primăvară. Investiţia este în jur de 7-8 milioane de euro”, a spus primarul Radu Mazăre despre construcţia lăsată în paragină de mai mulţi ani situată la intrarea în Portul Tomis.

Mihaela Tîrpan