"Trebuie deja căutate persoanele care să candideze la Primăria Constanţa şi la Consiliul Judeţean"

"Trebuie deja căutate persoanele care să candideze la Primăria Constanţa şi la Consiliul Judeţean"
Alegerile parlamentare au trecut, deputaţii şi senatorii s-au cernut din marea de candidaţi, scena politică naţională şi constănţeană intrând într-o nouă etapă: stânga la putere, forţele de dreapta în opoziţie. Cătălin Anghel, preşedintele filialei constănţene a Partidului Noua Republică, face o scurtă radiografie a distribuirii forţelor politice pe scenă, vorbindu-ne totodată despre şansa dreptei de a reveni în prim plan.

- Alegerile parlamentare au fost câştigate categoric de USL, atât la Constanţa cât şi în întreaga ţară. În aceste condiţii, cum vedeţi viitorul dreptei, în special al Partidului Noua Republică?
- Din punctul meu de vedere nu a fost vorba de un „câştig” în propriul sens al cuvântului din partea USL, pentru că luptă nu a fost tocmai o „luptă” în care s-au confruntat două sau mai multe forţe politice, la aceste alegeri a fost vorba probabil de un masiv vot negativ la nivelul întregii ţări, un vot împotriva preşedintelui în special şi a guvernării PDL-iste în general, a fost vorba de un act de răzbunare civică dacă vreţi. În orice caz nu este o surpriză faptul că a câştigat USL, ci scorul cu care s-a întâmplat acest lucru. Este oarecum normal în cadrul unui proces democratic de alternanţă la guvernare. Eu cred cu tărie că ne-existând, practic o luptă politică reală, situaţia creată în România a dus la scenarii absolut aberante, cum a fi multiplele cazuri în care, în majoritatea colegiilor ar fi putut candida şi „Batman”, şi aici dau un exemplu dus la extrem, pentru că, oricine ar fi candidat sub sigla USL ar fi câştigat cu peste 50% oriunde …fapt realizat de altfel.

Revenind la Nouă Republică şi viitorul acestui partid în spectrul dreptei politice din România, pot spune că, pentru moment partidul împreună cu majoritatea forţelor de dreapta din România, sunt într-un puternic proces de consolidare, de reorganizare şi reformare politică. Asta deoarece nevoia unei alternative viabile la actuala putere este necesară şi imediată, având în vedere că, au început să se resimtă deja discrepanţele între promisiunile electorale şi rezultatele guvernării USL. Astfel, populaţia a început să realizeze că alternativa politică în România nu poate fi construită decât pe o doctrină de dreapta.

- Pe ce fundamente şi priorităţi intenţionaţi să reconstruiţi dreapta politică?
- Dreapta politică reprezentată de Partidul Nouă Republică este nu neapărat o reconstrucţie ideologică în acest sens, ci mai degrabă o continuare a unui concept revoluţionar nou, un concept care presupune o doctrină de dreapta curată, nouă, reprezentată de idei, concepte şi mai ales oameni politici noi, şi în special tineri pregătiţi, oameni şcoliţi, reprezentanţi ai societăţii civile cu valori morale şi intelectuale de excepţie. În această perioadă, prioritatea noastră principală este atragerea de noi membri care să aducă plus-valoare în interiorul partidului, pentru că, folosind experienţa şi pregătirea lor, să putem realiza noi proiecte şi construcţii politice, care să poată susţine cu adevărat o forţă de dreapta veritabilă şi credibilă ca o alternativă la USL.

- Cum apreciaţi evoluţia ARD la Constanţa, în contextul alegerilor parlamentare, şi dacă lucrurile ar fi stat cumva altfel cu dvs candidat?
- În primul rând nu aş vrea să asociez alianţa ARD la Constanţa prin prisma candidaturii mele în această construcţie politică, pentru că, din punctul meu de vedere Partidul Noua Republică este un partid de sine stătător, care, deşi nu a candidat la aceste alegeri parlamentare, nici nu a acceptat compromisul de a se implica într-o conjunctură politică oportunistă, doar pentru a avea un loc în Parlament sub sigla altor forţe de dreapta. Partidul Noua Republică Constanţa nu a considerat necesară implicarea în acest tur electoral, având în vedere o multitudine de considerente politice reale cum ar fi : timpul scurt de care a beneficiat partidul Noua Republică pentru a se face cunoscut, notorietatea relativ scăzută a posibililor candidaţi având în vedere că partidul este un partid nou pe scena politică românească şi mai ales pe scena politică locală, situaţia politică la nivelul întregii ţări şi nu în ultimul rând neseriozitatea partenerilor politici pe plan local. Consider că nu putem să vorbim practic de o evoluţie a ARD Constanţa, sau mai mult a ARD la nivelul întregii ţări, pentru că, ARD practic nu a existat, a fost doar o alegere nefericită de ultim moment, o aşa zisă ultimă soluţie, prin care PDL ar fi avut o ultimă şansă să între în Parlament. Şi după cum toţi am văzut, acest lucru s-a realizat doar prin sfânta re-distribuire, nicidecum prin „câştigarea” reală a unui loc eligibil cu peste 50%. Deci, construcţia ARD a fost una nefericită şi neinspirată, prea târziu realizată, prea puţin mediatizată şi măcinată de prea multe lupte interne şi prea puţini candidaţi credibili. La aceste alegeri parlamentare, scorul ARD a fost de fapt scorul PDL, şi, consider că, oricine ar fi candidat, de oriunde şi oricum, ar fi atras acelaşi rezultat, atâta timp cât a candidat sub această siglă electorală.

- Cum vedeţi scenă politică pentru următorii doi ani, până la alegerile prezidenţiale. Va rezista USL, ce rol va juca Băsescu în această perioadă?
- E greu să prezicem sau să facem pronosticuri electorale momentan, dar, ce vă pot spune, din propriul simţ politic, este că, probabil, după evoluţia actuală a scenei politice româneşti, USL nu cred că va rezista în acest format mai mult de 2-3 ani, şi cu siguranţă alte alianţe politice se vor realiza, mai mult sau mai puţin la vedere, în spatele uşilor închise, sau conjunctural, cum îmi place mie să spun. Dar, oricum ar fi, oricine va obţine o majoritate confortabilă sau nu în urma scindării USL, tot cetăţeanul de rând va avea de suferit, ţara fiind măcinată de prea mult timp de aceste lupte interminabile din interiorul forţelor politice existente. Rolul preşedintelui Băsescu în tot acest scenariu politic şi în următorii 2 ani este greu de apreciat, dar, eu consider că preşedintele va face tot ce va avea în putere să menţină pe cât posibil o stabilitate politică care să asigure integritatea statului de drept şi a instituţiilor fundamentale ale acestuia.

- Care sunt obiectivele dvs politice pentru următorii patru ani?
- Obiectivele mele politice sunt strâns legate de obiectivele politice ale Partidului Noua Republică, de construcţiile ideologice, propunerile legislative şi proiectele politice la care se lucrează în acest moment, prin spectrul unui nou curent de dreapta, după cum v-am spus deja, susţinut de oameni şi idei noi, tineri pregătiţi, intelectuali de valoare şi profesionişti determinaţi să realizeze acţiuni politice pozitive prin care să poată schimbă modul de gândire şi acţiune al actualei clase politice româneşti. Următorii 4 ani vor fi ani de „creştere politică” de construcţie şi consolidare, ani în care vom arăta şi vom demonstra cine este Noua Republică şi cum poate schimba în bine viaţa politică românească prin acţiuni civice susţinute de oamenii potriviţi la momentul şi locul potrivit. Vrem să demonstrăm că în următorii 4 ani nu vom sta de-o parte, ne vom implica în mod activ în viaţa politică şi civică, şi vom fi o voce permanentă care se va face auzită. Îmi place să cred că sunt un politician activ în planul comunicării, eu fiind printre cei puţini care au o comunicare activă după alegeri … majoritatea politicienilor atât de la putere, cât şi de la opoziţie renunţând să facă asta. Trebuie schimbată abordarea legii electorale în privinţa candidaţilor la funcţii politice. Astăzi sunt favorizaţi, doar cei ce dispun de resurse financiare importante. În Occident sau în SUA comunitatea rezolvă prin subscripţii publice partea financiară pentru oamenii de valoare din comunitate care decid să facă pasul în politică. Pentru Constanţa trebuie deja căutate persoanele care să candideze peste 3-4 ani la Primăria Constanţa, la Consiliul Judeţean sau chiar pentru reprezentanţii în Parlament, pentru a nu avea probleme de percepţie publică… aşa cum a avut sigla ARD. Oamenii de afaceri sunt chemaţi să vină să susţină proiectele unui partid Pro-Bussines cum este Noua Republică. Nu mai merge politica făcută pe genunchi, cu soluţii de ultim moment şi cu oameni care nu sunt percepuţi ca oameni de valoare în comunitate. Mai ales dacă vrei să câştigi puterea aflându-te în opoziţie.