Pasarelele din Mamaia - unde vor fi amplasate şi cum vor arăta

Pasarelele din Mamaia - unde vor fi amplasate şi cum vor arăta
Reprezentanţii Primăriei Constanţa au lansat un anunţ de licitaţie pentru găsirea companiei care va furniza servicii de dirigenţie de şantier şi asistenţa tehnică pentru obiectivul de investiţii „Îmbunătăţirea accesului în Staţiunea Mamaia prin construirea unor pasarele pietonale”. Concret, este vorba despre lucrările de construire a celor trei pasarele pietonale cu structură metalică ce vor fi amplasate în staţiunea Mamaia. Scopul realizării acestui proiect este acela de a fluidiza traficul auto şi pietonal pe bulevardul Mamaia. Întreaga iniţiativă are o valoare de 10 milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene se ridică la aproximativ 7 milioane de lei, cea a Guvernului, la 1,5 milioane de lei, în timp ce municipalitatea va trebui să aloce 171.270 de lei. Compania care se va ocupa de urmărirea şi verificarea execuţiei lucrărilor de bună calitate în conformitate cu cerinţele legii 10/1995, va primi aproximativ 84.000 de lei.
Potrivit documentaţiei aferente proiectului, pasarelele trebuie să aibă teme arhitecturale în ton cu specificul zonei în care vor fi amplasate. Astfel, pasarela „Iaht”, care va fi amplasată la intrarea sudică în Mamaia, la trecerea de pietoni semaforizată de lângă Satul de Vacanţă, va avea forma punţii unui iaht, cu proră şi catarg.

Cea de-a doua pasarelă se va numi „Năvod şi Pescăruş”, iar amplasamentul său va fi la nodul central al staţiunii, în apropierea Cazinoului. Tema aleasă pentru această iniţiativă permite construirea unei pasarele într-o formă neuzuală. Structura reprezintă ochiurile unui năvod, iar accesul dinspre Cazino se va face printr-o rampă circulară, în formă de melc, fără scări, care va putea fi utilizată şi de persoanele cu dificultăţi locomotorii. Pe partea cu lacul Siutghiol, pietonii vor putea urca pe pasarelă cu ajutorul unei rampe înclinate. Potrivit proiectului, rampa va pleca în curbă de pe pasarelă, în lungul bulevardului, spre Năvodari. La jumătatea ei, aceasta va fi întoarsă cu 180 de grade şi va continua până la nivelul trotuarului.

Ultima pasarelă, intitulată simbolic „Val Retro”, va fi amplasată în apropierea Hotelului Rex pentru a coincide cu arhitectura şi vechimea construcţiei. Aceasta va fi realizată din fier forjat şi va avea un design retro, amintind de perioada de sfârşit a secolului XIX. Firmele interesate să participe la această licitaţie îşi pot depune oferta până pe 14 ianuarie, ora 10.00.