Cum va arăta faleza de la Cazinou

Cum va arăta faleza de la Cazinou
Cum va arăta faleza de la Cazinou În cursul zilei de ieri a avut loc o conferinţă de presă susţinută de conducerea municipalităţii Con-stanţa pentru demararea lucrărilor aferente proiectului „Restaurarea şi reamenajarea promenadei şi a spaţiilor verzi din zona Vraja Mării - Cazinou - Port Tomis”.

Iniţiativa este finanţată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 privind sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor şi are o valoare de aproximativ 17 milioane de lei. Din această sumă, 10 milioane vor veni de la Uniunea Europeană, 2,3 milioane reprezintă contribuţia Guvernului României, în timp ce alte 3,5 milioane de lei vor fi alocaţi de Primăria Constanţa ca parte de cofinanţare. Lucrările vor cuprinde reparaţii şi, pe anumite porţiuni, refacerea integrală a zidurilor de sprijin şi înlocuirea balustradei. Tot în cadrul acestui proiect, va fi reabilitată aleea cuprinsă între Vraja Mării şi esplanada din faţa Comandamentului Flotei prin pavare cu piatră naturală şi detalii în stil Art Nouveau. La cele două intrări ale promenadei, cea dinspre Amiralitate şi cea dinspre port, vor fi montaţi bolarzi retractabili, care vor restricţiona accesul maşinilor pe promenadă.

Mai mult de atât, constructorii vor reabilita aleile pietonale, scările şi zidurile de sprijin ale talazurilor şi ale rampelor scărilor din zonă. Ca şi în cazul zonei de promenadă, aleile, şi zidurile de sprijin, parapeţii, treptele scărilor şi Farul Genovez vor fi placate cu piatră naturală. Fântânile arteziene vor beneficia, şi ele, de reparaţii substanţiale la sistemele de alimentară cu apă, iar bazinele vor fi tapetate tot cu piatră. Pe zidurile şi parapeţii unde nu este asigurat nivelul de siguranţă, vor fi montate gărduleţe metalice de aproximativ 50 de cm înălţime, realizate din metal şi fontă, în stil Art Nouveanu.
Pergola din spatele statuii lui Mihai Eminescu va fi refăcută, iar statuia „Arcaşul” va fi strămutată în curtea Muzeului „Ion Jalea”.
Locaţia va fi monitorizată prin amplasarea camerelor video şi a două cabine de pază realizate din elemente metalice, similare celor folosite la restul mobilierului urban. În faţa Comandamentului Flotei va fi amplasat un pavilion, care va putea fi folosit pentru fanfară în cazul evenimentelor desfăşurate în zonă. În plus, în lungul aleilor şi la intrările în parc se vor monta pergole. Întreaga zona va fi decorată cu stâlpi de iluminat în stil Art Nouveau, cişmele, bănci, panouri informative, coşuri de gunoi, scrumiere şi grătare metalice pentru protecţia arborilor.
Iniţiativa are o perioadă de implementare de 24 luni, însă constructorul a garantat că va reuşi să finalizeze lucrarea în mult mai puţin timp, respectiv în maxim un an şi jumătate.
Potrivit reprezentanţilor primăriei Constanţa, peste trei săptămâni vor începe lucrările aferente reabilitării Pieţei Ovidiu şi a scărilor care coboară spre Portul Tomis, iniţiativă în valoare de 3 milioane de euro. Mai mult de atât, în luna decembrie vor demara lucrările şi pentru reabilitarea străzilor din zona Peninsulară, tot cu ajutorul fondurilor europene, pentru suma de 11 milioane de euro. Parcul Carol, situat între Zona Peninsulară şi Port va intra şi el în reabilitare pentru aproximativ 500.000 de euro, iar lucrările vor începe în primăvară odată cu construcţia primului tronson al şoselei de coastă.