Cât de bogaţi sunt senatorii Constanţei

Cât de bogaţi sunt senatorii Constanţei
Cât de bogaţi sunt senatorii Constanţei Fie că au fost aleşi prin redistribuire sau în mod direct, senatorii constănţeni nu par să se deosebească prea mult unii de ceilalţi, sau cel puţin nu în privinţa declaraţiilor de avere. Cu case de vacanţă luxoase, afaceri prospere şi bijuterii de zeci de mii de euro, parlamentarii judeţului Constanţa se depărtează cu uşurinţă de situaţia „omului de rând“.

Senatorul USL Mircea Banias deţine patru terenuri în intravilanul Constanţei, dintre care trei le împarte cu soţia. Familia Banias are două apartamente de 57 metri pătraţi, respectiv 77 metri pătraţi, precum şi o casă ce se întinde pe 250 de metri pătraţi. Liderul PC are o colecţie de ceasuri şi bijuterii din aur şi argint în valoare de 10.000 de euro. Pentru „zile negre”, Banias a pus în patru conturi bancare peste 400.000 de lei. Din activitatea de senator, fostul pedelist a obţinut pe anul fiscal precedent completării declaraţiei de avere suma de 61.188 de lei. La acest venit se adaugă salariul soţiei obţinut de la Inspectoratul Şcolar Judeţean în calitate de profesor la Liceul Teoretic „George Călinescu”, precum şi chiria primită de pe unul dintre apartamentele amintite anterior. Banias este asociat la SC BAN-COM SRL, la SC EURO SHIPPING SERVICE SRL şi SC ETI COMERCIAL SRL.
Aflat la al treilea mandat în Senatul României şi la al cincilea de par-lamentar, liberalul Puiu Haşotti a fost şi el destul de „strângător” pe parcursul anilor. Haşotti deţine, împreună cu soţia, două case în Constanţa, de 140 de metri pătraţi, respectiv 120 de metri pătraţi. Acesta conduce un autoturism Volkswagen din 2004 pe care şi l-a achiziţionat în anul 2011. La capitolul venituri, Haşotti aminteşte indemnizaţia de senator în valoare totală de 55.488 de lei, salariul de conferenţiar la Universitatea „Ovidius” de 21.600 de lei, precum şi cel de la Muzeul de Istorie şi Arheologie de 24.000 de lei. Liberalul este preşedinte al Asociaţiei „I.C. Brătianu” şi membru al Fundaţiei „Brătianu”.
Declarat de mulţi unul dintre cei mai activi senatori, pesedistul Nicolae Moga pare să fi avut timp, printre toate proiectele sale, să facă câteva investiţii, dar şi să pună bani de-o parte. Moga are, până în prezent, trei terenuri în Mamaia Sat, Adamclisi şi Constanţa. Tot în Mamaia Sat, pesedistul are o casă de locuit de 225 de metri pătraţi, precum şi o casă de vacanţă de 80 de metri pătraţi. În municipiul Constanţa, Moga a moştenit o casă ce se întinde pe o suprafaţă de 40 de metri pătraţi. Acesta a acordat împrumuturi către rude şi prieteni în valoare totală de 523.400 de lei. Veniturile anuale ale familiei Moga au provenit din salariul de senator de 52.044 de lei, dividende în valoare de 131.368 de lei, pensia soţiei de 13.272 de lei, precum şi din închirierea unui spaţiu comercial contra unei sume totale de 16.874 de lei.

Împrumuturi de zeci de mii de euro între fraţii Mazăre
Pesedistul Alexandru Mazăre a câştigat şi el un al doilea mandat la Senat în urma alegerilor din 9 decembrie. Dacă fratele său, primarul Constanţei are declaraţia de avere aproape goală, Alexandru Mazăre aminteşte în document avuţiile trecute pe numele său. Astfel, pesedistul are un teren la Costineşti de 5.000 de metri pătraţi, precum şi unul la Tulcea de 5 hectare. Senatorul are un apartament de 120 de metri pătraţi în municipiul Constanţa şi conturi bancare de peste 18.000 de euro. Acesta a acordat împrumuturi în nume personal către SC APV Media S.A. în valoare de 200.000 de euro şi către fratele său Mihai, în valoare de 80.000 de euro. Veniturile obţinute din indemnizaţia de senator, închirierea unui apartament şi arenda unor terenuri se ridică la aproximativ 95.000 de lei.

Averea debutanţilor
Debutant în Senatul României, re-prezentantul PP-DD Marian Vasiliev are declaraţia de avere goală. Acesta nu deţine terenuri, nici case, autovehicule, bijuterii sau conturi bancare. La capitolul venituri, senatorul aminteşte salariul de Administrator primit de la SC Oslo - Invest SRL în valoare de 10.800 de euro. La momentul semnării decla-raţiei de avere, Vasiliev era administrator la firma precizată anterior, precum şi la SC Areal Holding. Acesta deţine acţiune la SC Amo - Holding şi este membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti.
Proaspăt ales parlamentar, preşedintele PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru se număr şi el printre parlamentarii „cu stare”. Chiru deţine un teren în intravilanul localităţii Eforie-Sud, precum şi un mini hotel tot aici, construit în 2001. Democrat liberalul are bunuri din metale preţioase în valoare de 30.000 de lei, bijuterii de 70.000 de lei, obiecte de artă de 25.000 de lei şi tablouri de 50.000 de lei. Chiru are un cont în bancă de 10.000 de euro, precum şi unul de 20.000 de lei. Acesta deţine acţiuni şi a acordat împrumuturi în nume personal către trei companii SC Univers Marin SRL, SC Prim Intermod SRL şi HLV Plovdis. În ceea ce priveşte veniturile, liderul PDL a primit 4.955 de lei din activitatea de consilier juridic, 1.352 de lei din cea de consilier local în CL Eforie şi dividende în valoare de 84.000 de lei de la SC Prim Intermod SRL.