Start 2013! Îşi mai doresc constănţenii un oraş rupt în două?

Start 2013! Îşi mai doresc constănţenii un oraş rupt în două?
Au auzit că estimările economice naţionale, dar şi globale pentru Anul Nou n-ar fi prea optimiste, însă cititorii noştri îşi doresc mult ca anul care bate la uşă să nu fie atins de reputaţia fatidică a cifrei 13. Drept urmare, la cumpăna dintre ani, şi-au propus să privească înapoi cu iertare, înainte cu speranţă, nădăjduind ca măcar de acum încolo, Con-stanţa să nu mai fie „un oraş rupt în două”.

Aproape că nu este zi în care politicienii să nu spună că fulminantele evenimente politice din acest an au reuşit să împartă România în două. Aceeaşi percepţie o au şi constănţenii, care se simt apăsaţi de această dezbinare şi nu şi-o mai doresc.

l Este natural ca fiecare om să-şi pună speranţe în Anul Nou, să lase trecutul în urmă şi să se pregătească pentru un nou început. Ing. Dorina Nan, de exemplu, îşi doreşte mult ca în 2013, constănţenii să fie mai uniţi: „Cu aceste aşteptări intru în noul an, vreau să vedem lucrurile din jur obiectiv, de noi depinde să ne fie mai bine măcar sufleteşte. Dar pentru asta, oraşul nu mai trebuie să fie rupt în două, indiferent de afinităţile politice. Vreau ca opiniile tuturor să fie respectate, să nu ne mai înjurăm şi împroşcăm cu noroi fie că ne plac maidanezii, fie că nu ne plac, fie că ne place politica autorităţilor locale, fie că ne deranjează. Cu scandal, am văzut că nu se rezolvă nimic! Ne-a rămas doar înţelegerea… dacă nici aşa n-o să meargă, chiar avem o problemă!”.
l Speranţa să vă deschidă poarta Anului Nou şi nu uitaţi să colindaţi! Nonvaloarea să dispară, iar primăria să ia în serios grijile şi neliniştile constănţenilor şi să ne facă surprize frumoase în 2013. Cu aceste gânduri păşeşte în noul an prof. A. Nicolae, căreia cifra 13 i-a purtat întotdeauna noroc: „Sub formă de pluguşor, îi urez personal domnului primar Mazăre să-şi arate faţa mai umană şi să rezolve problema lifturilor în blocurile din Tomis Nord, date în folosinţă în urmă cu zece ani fără această dotare vitală. Ştim că este criză, dar aşa cum s-au găsit resurse pentru referendum la Constanţa şi pentru tot felul de acţiuni politice, cerem să se facă un efort şi pentru respectarea unei obligaţii prin contract. Domnul primar trebuie să facă mai mult pentru a-şi uni cetăţenii! Destul e România ruptă-n două!”.
l Ec. Corina Dante îl imploră pe Anul Nou să facă în aşa fel încât să-i includă pe constănţeni în acea zonă minimă de confort psihic: „Plin şi dificil a fost 2012, cu proiecte politice care au împărţit România în două, după cum politicienii înşişi recunosc. Normal că şi Constanţa nu avea cum să facă excepţie. Pentru că urmează un an fără alegeri şi, sper, fără răfuieli politice agresive, mi-aş dori să ne bucurăm de mai mult respect din partea autorităţilor, cetăţeanul simplu să nu mai fie prostit, să se asigure pe bune locuri de muncă, iar taxele să nu se mai mărească, pentru că nu le mai putem duce. La anul şi la mulţi ani fără matrapazlâcuri politice!”.
l Felicia Iana şi-ar dori ca în 2013 să nu regrete că nu mai este primită la muncă, în Spania: „Le dau o idee oamenilor de afaceri, să ne transforme pe cei care n-avem de muncă în căpşunarii Constanţei, ne-am săturat să fim căpşunarii Europei. Să se facă şi aici plantaţii de căpşuni, cum au spaniolii. Tot se bat cu pumnu-n piept că vor să facă multe locuri de muncă!”.
l Având în vedere că în 2012 au fost două rânduri de alegeri, Loredana Manole şi-ar dori ca politicienii cărora le-a dat votul să nu-şi uite promisiunile. Iar de la edilii locali aşteaptă să asigure tuturor constănţenilor condiţii decente de viaţă într-un oraş: „Mult prea jertfit pe altarul intereselor politice. Vrem să circulăm pe trotuare fără gropi, să nu mai fim muşcaţi de câini flămânzi, ai nimănui, să nu ni se trântească mastodonţi sub nas, să nu se ciuntească parcurile, să fie poliţie pe străzi, în centru sau la cartier, să avem unde munci şi, mai ales, să nu mai existe constănţeni de mâna întâi şi constănţeni de mâna a doua. Autorităţile sunt obligate să ne unească, nu să ne dezbine, cum am făcut până acum. Le doresc la mulţi ani şi să ţină cont de… urările mele!”.
La rându-ne, le promitem cititorilor noştri că vom continua să fim aceeaşi interfaţă activă între ei şi autorităţi, în speranţa că 2013 va fi un an mai bun pentru toţi constănţenii. La mulţi ani tuturor!