SCUZELE PENIBILE ALE ŞOFERILOR PRINŞI BEŢI LA VOLAN

SCUZELE PENIBILE ALE ŞOFERILOR PRINŞI BEŢI LA VOLAN
Surprinşi la volan sub influenţa băuturilor alcoolice, şoferii constănţeni găsesc tot felul de scuze pentru înroşirea etilotestului, doar-doar îi vor convinge pe poliţişti să nu ia măsuri. „Am mâncat o salată cu mult oţet” şi „am stat lângă cazan, atunci când fierbea tata ţuica” sunt cele mai folosite. Cât de credibile sunt, însă, aceste scuze?

Poliţiştii de la Serviciul Poliţiei Rutiere Constanţa au organizat, în ultima perioadă, numeroase razii pe drumurile din judeţ, pentru depistarea şoferilor care încalcă legislaţia şi reprezintă un risc major pentru producerea de accidente. Cum era de aşteptat, „captura” rutieriştilor a fost considerabilă, fiind depistaţi mulţi şoferi care au consumat un păhărel înainte de a se sui la volan.
Perspectiva pierderii permisului auto i-a înspăimântat pe unii dintre ei, astfel că, chiar şi pe ultima sută de metri, după ce au picat testul cu aparatul Drager, au căutat să-i convingă pe poliţişti că s-a comis o eroare.
„Scuzele la care au recurs în încercarea de a-i convinge pe poliţiştii constatatori că aparatul Drager a înregistrat greşit sunt consumarea unei salate cu mult oţet înainte de a se urca la volan sau a unor castraveţi muraţi. A fost un şofer care a afirmat că a băut o bere fără alcool şi nu înţelege de ce s-a înroşit etilotestul. Altul a declarat că venea de la casa părinţilor săi, unde tatăl fierbea ţuică la cazan şi probabil de vină sunt aburii”, ne-a declarat Carmen Şerbănescu, purtător de cuvânt al Serviciului Poliţiei Rutiere.
„Arsenalul” de scuze la care apelează şoferii nu este nou, spun oamenii legii. Astfel de pretexte au tot fost invocate şi în anii trecuţi, la care se adaugă şi: consumarea unor dulciuri care conţin şi băuturi alcoolice, precum bomboanele cu lichior sau cornurile cu şampanie, cât şi consumarea de cola şi băuturi energizante.
Ba mai mult, poliţiştii constănţeni s-au confruntat şi cu un tânăr care, după ce s-a confirmat că a consumat marijuana înainte să se urce la volan, a pretextat: „Doar am pufăit din ţigară, nu am tras în piept, aşa că nu ar fi trebuit să apară nimic în sânge!”.

Cât de credibile sunt scuzele şoferilor?
Atât poliţiştii, cât şi medicii din cadrul Serviciului de Medicină Legală Constanţa, pe care i-am consultat, au fost categorici: dacă aparatul Drager arată o alcoolemie mai mare de 0,00 alcool în aerul expirat este pentru că şoferul a băut.
„Am auzit argumente de genul că oţetul conţine 9% alcool, deci consumarea unei salate sau a castraveţilor muraţi poate arăta alcoolemie la etilotest. Nu este adevărat. Nu există o cantitate atât de mare de alcool în salate sau în dulciuri încât să iasă la aparat. În plus, experienţa ne-a dovedit că alcoolemia constatată în aerul expirat se confirmă la testele de sânge”, a afirmat comisarul şef Tudorel Dogaru, şeful Biroului Accidente din cadrul Poliţiei Rutiere Constanţa.
La rândul său, dr. Marius Popa, şeful Serviciului de Medicină Legală Constanţa, a subliniat: „Aceste afirmaţii nu au niciun fundament. Etilotestul poate să specifice doar dacă în organism este alcool etilic”.

Dau din gură, dar nu iau măsuri
Potrivit legislaţiei, persoanelor care au o alcoolemie mai mare de 0,40 alcool pur în aerul expirat trebuie, obligatoriu, să li se preleve şi sânge. Ceilalţi, cu o alcoolemie mai mică, dacă sunt nemulţumiţi de rezultatul testării cu etilotestul, trebuie să scoată bani din buzunarul lor pentru efectuarea analizelor de sânge. În majoritatea cazurilor, chiar şi după ce invocă tot felul de motive pentru înroşirea aparatului Drager, şoferii nu se încumetă să meargă la spital pentru analiza de sânge.