Poliţistele din Constanţa trebuie să spună dacă au fost hărţuite sexual

Poliţistele din Constanţa trebuie să spună dacă au fost hărţuite sexual
Poliţistele din Constanţa se numără printre primele din ţară chestionate cu privire la posibile cazuri de discriminare şi hărţuire sexuale. În vreme ce conducerea Poliţiei Constanţa susţine că, în judeţul nostru, nu au fost semnalate până în prezent probleme, sindicaliştii consideră că metoda aleasă de Ministerul Afacerilor Interne este „o pierdere de vreme”.

Săptămâna trecută, când au ieşit la iveală scandalurile sexuale din cadrul Poliţiilor Olt şi Bihor, ministrul Radu Stroe a anunţat demararea unor verificări la inspectoratele de poliţie din ţară, pentru a se descoperi dacă mai sunt şi alte situaţii asemănătoare, dar pe care femeile-poliţist, de teamă, le-au trecut sub tăcere. Iniţial, comisarul şef Adrian Rapotan, şeful Poliţiei Constanţa, a susţinut că echipa de psihologi şi sociologi alcătuită la nivelul Ministerului Afacerilor Interne va ocoli judeţul nostru, dat fiind că nu au fost semnalate situaţii de discriminare, de marginalizare a poliţistelor sau de hărţuire sexuală. Reprezentanţii ministerului de resort au gândit altfel, însă; în consecinţă, Poliţia Constanţa s-a numărat printre primele inspectorate vizitate încă din prima zi de verificări.
Astfel, ieri, începând cu ora 8,30, poliţistele au fost chemate rând pe rând în sala de şedinţe a inspectoratului, unde au completat un chestionar, iar apoi au fost intervievate. „Sunt aproximativ 100 de poliţiste şi nu este vorba despre un control propriu-zis, ci despre un sondaj de opinie în rândul colegelor noastre. Am văzut şi eu întrebările, vizează dacă sunt mulţumite de locul de muncă, dacă sunt apreciate corespunzător activităţii prestate, dacă au fost avansate în mod corespunzător, cum se poartă şefii şi colegii cu ele”, ne-a declarat comisarul şef Adrian Rapotan.
Echipa de evaluatori sosită de la Bucureşti va mai zăbovi în Constanţa până miercuri, la orele prânzului, când este programată încheierea verificărilor. De menţionat că, potrivit datelor transmise poliţiştilor constănţeni, ministerul vrea să finalizeze evaluarea în două săptămâni.
Bineînţeles, vor fi chestionate şi reprezentantele sexului frumos care lucrează în mediul rural, în cadrul Poliţiei Rutiere şi Poliţiei Transporturi, dar şi cele din rândul personalului contractual.
„Evaluarea personalului feminin din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului are loc cu privire la modul de integrare a acestora la nivel organizaţional, dar şi a gradului de satisfacţie vizavi de profesia aleasă.
Evaluarea are loc la nivel naţional, în baza unui interviu conceput de către specialişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în care sunt vizate mai multe aspecte punctuale, cum ar fi promovarea în funcţii, atitudine, modul de adaptare a acestora, precum şi eventuale marginalizări, limbajul faţă de acestea, acte de agresiune, hărţuire sexuală”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanţii inspectoratului de poliţie.

Părerea sindicatelor: „O pierdere de timp!”
Deşi consideră că este necesară o iniţiativă pentru a stopa fenomenul discriminării, prezent în Poliţia Română, sindicaliştii sunt de părere că metoda aleasă este „o pierdere de vreme”. „Din nefericire, discriminarea este prezentă în Poliţia Română. Dincolo de scandalurile sexuale care au fost făcute publice, sunt multe alte cazuri trecute sub tăcere. Am primit numeroase telefoane, în ultimele zile, de la poliţiste care mi-au povestit diverse situaţii şi experienţe prin care au trecut, dar pe care nu vor să le facă publice. Sunt femei măritate, cu copii, se tem pentru locul de muncă. E drept, însă, că nu ne-au fost semnalate cazuri de la Constanţa, până în prezent. Cât priveşte evaluarea aceasta realizată de echipele de sociologi şi psihologi care cutreieră ţara, nu cred că va avea efectul scontat. Ar fi trebuit să se discute cu sindicatele în prealabil, pentru ca noi la rândul nostru să vorbim cu femeile, să le încurajăm să fie deschise, să nu se teamă. Am transmis acest mesaj Ministerului Afacerilor Interne, acum aşteptăm să vedem ce se va întâmpla. Oricum, toate aceste discuţii şi scandaluri nu ar trebui să perturbe munca depusă în cadrul Poliţiei Române”, a declarat pentru „Cuget Liber” Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.