Clasa a IX-a rămâne la liceu

Clasa a IX-a rămâne la liceu
Se schimbă modificarea!

Şi clasa pregătitoare se va întoarce la grădiniţă

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, nu este de acord cu trecerea clasei a IX-a la ciclul gimnazial şi doreşte menţinerea ei la liceu. Declaraţia a fost făcută în acest week-end, la întâlnirea cu directorii unităţilor de învăţământ din judeţul Constanţa. Ministrul intenţionează modificarea Legii Educaţiei, care prevede că această transformare ar urma să aibă loc din 2015. „Clasa a IX-a cred că trebuie să rămână la liceu. Liceul românesc are în tradiţie o durată de patru ani şi eu cred că trecerea clasei a IX-a la clasa gimnazială ar însemna un salt în jos imens la calitatea învăţământului şi nu cred că trebuie să-l facem. De aceea, acesta este unul din obiectivele pe care le avem atunci când vom modifica legea şi vrem să facem lucrul acesta cât mai curând“, a mai precizat Ecaterina Andronescu.

Ministrul a adăugat că, potrivit Legii Educaţiei în vigoare în acest moment, din 2015 clasa a IX-a ar urma să treacă la şcoala gimnazială, dar că intenţionează corectarea acesteia pentru ca lucrurile să rămână neschimbate. „Actuala lege stabileşte ca, din 2015, clasa a IX-a să treacă la şcoala gimnazială. Acest lucru ar fi, pur şi simplu, o abandonare a calităţii sistemului naţional de învăţământ. Vom corecta Legea Educaţiei şi vom lăsa clasa a IX-a în ciclul gimnazial, acolo unde mi se pare că îi este locul“, a mai declarat ministrul Educaţiei.

Totodată, Ecaterina Andronescu a spus că ia în calcul şi mutarea clasei pregătitoare la grădiniţă. „Este indicat să funcţioneze la grădiniţă, acolo unde sunt mai multe condiţii. După analiza pe care o vom face la jumătatea anului şcolar, vom stabili cu exactitate cum va rămâne cu clasa pregătitoare“, a conchis Ecaterina Andronescu.

Daniela MOLDOVEANU