BAC-ul diferenţiat, concursurile şcolare şi alegerea directorilor

BAC-ul diferenţiat, concursurile şcolare şi alegerea directorilor
BAC-ul diferenţiat, concursurile şcolare şi alegerea directorilorEcaterina Andronescu s-a întâlnit, la Constanţa, cu directorii unităţilor de învăţământ

Ministrul le-a promis managerilor de grădiniţe că, de la 1 ianuarie, îi va degreva de responsabilităţi

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a participat, week-endul trecut, la întâlnirea cu directorii unităţilor de învăţământ din judeţul Constanţa, unde a ascultat problemele cu care se confruntă cadrele didactice şi a propus unele soluţii pentru rezolvarea acestora. La şedinţa organizată sâmbătă, la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanţa, au mai răspuns prezent, pe lângă directorii şcolilor constănţene, inspectorul şcolar general Răducu Popescu, inspectorii şcolari adjuncţi Adriana Oprea şi Mircea Vrană, dar şi senatorul P.S.D. Nicolae Moga şi deputatul P.N.L. Gheorghe Dragomir. În debutul întâlnirii, ministrul Ecaterina Andronescu i-a asigurat pe directorii instituţiilor de învăţământ din judeţ că doreşte să afle cât mai multe probleme cu care se confruntă în activitatea lor, pentru a şti ce decizii să ia, astfel încât, la finele anului şcolar, rezultatele elevilor să fie printre cele mai bune.

Soluţii de la minister

Cum era de aşteptat, reprezentanţii unităţilor şcolare din judeţul Constanţa au făcut coadă pentru a lua cuvântul. „Întotdeauna am considerat aceste întâlniri ca fiind şansa noastră de a dialoga, a ministerului de a ancora măsurile pe care le ia în realitatea sistemului şi, sigur, poate şi un prilej pentru profesori să mai reflecteze asupra exigenţelor pe care trebuie să le promovăm asupra întregului sistem de învăţământ românesc. Directorii au ridicat probleme importante cu care se confruntă şi ceea ce mi-a plăcut a fost faptul că au ridicat problemele pe care nu le pot rezolva la nivelul şcolii sau la nivelul I.S.J., ci probleme care necesită fie modificări legislative în Legea Educaţiei, fie modificări în alte acte normative, cum ar fi de natura unei hotărâri de guvern sau al unui ordin de ministru. Sunt mulţumită de modul în care a decurs acest dialog, dar mi-aş fi dorit, dacă se poate, să vorbească şi mai mulţi profesori“, a declarat ministrul Educaţiei la finalul întâlnirii.

Directorii de grădiniţe, scutiţi de responsabilităţi didactice

În timpul şedinţei cu directorii, managerii de grădiniţe au cerut ajutorul ministrului să-i degreveze de mai multe responsabilităţi care le sufocă activitatea profesională, motivând că sunt obligaţi, în prezent, să aibă normă didactică şi, în acelaşi timp, să se ocupe şi de problemele administrative ale instituţiei de învăţământ. După ce le-a ascultat nemulţumirile, Ecaterina Andronescu le-a promis acestora că, de la 1 ianuarie 2013, se va rezolva şi această problemă.

Concursurile şcolare, mărul discordiei

O altă problemă adusă în atenţie de şeful I.S.J. Constanţa, prof.dr. Răducu Popescu, au reprezentat-o concursurile şcolare organizate în spaţiul unităţilor de învăţământ de diverse societăţi comerciale sau O.N.G.-uri. „Concursurile nu pot fi interzise de I.S.J. Constanţa, numai că acestea nu se mai pot desfăşura în şcoli. Dacă părinţii consideră că este potrivit pentru copilul lor să meargă la o evaluare, nu am nimic împotrivă, dar nu în spaţiul unităţilor de învăţământ“, a mai precizat inspectorul general Popescu. Mai mult, acesta a precizat că în zilele ce urmează va fi organizat un concurs între elevii şcolilor 38, 29, 7 şi 36, competiţie care va fi gratuită.

Directorii şcolilor, aleşi de către profesori

Un alt subiect fierbinte al discuţiei cu şefa de la Educaţie l-a reprezentat politizarea unităţilor de învăţământ. „Trebuie să schimbăm legea, pentru a putea face astfel încât directorii şcolilor să fie aleşi în Consiliul profesoral şi nu să fie numit, aşa cum se procedează în prezent“, a mai precizat Ecaterina Andronescu. La rândul lui, Răducu Popescu a subliniat faptul că ar trebui ca şi inspectorul general să fie ales prin votul profesorilor şi nu numit politic. „Toţi profesorii să aibă vot egal şi să poată hotărî echipa I.S.J. Constanţa“, a declarat Popescu. Ideea a fost susţinută de către ministrul Educaţiei, care a menţionat că această procedură este întâlnită în învăţământul universitar.

BAC-ul profesional, o problemă în actualitate

Referitor la examenul de maturitate pe care fiecare absolvent de liceu trebuie să îl susţină, ministrul Ecaterina Andronescu a susţinut, încă o dată, problema Bacalaureatului profesional. „Diploma de Bacalaureat profesional reprezintă permisul de acces pe piaţa muncii, deoarece îi dă un acces mai uşor, îi adânceşte competenţele profesionale şi nu îi închide cariera. Acesta va figura cu probele sale înaintea BAC-ului naţional, în aşa fel încât un elev pe care îl ţin puterile, să le poată susţine pe amândouă şi să aibă două diplome, iar cineva care a optat pentru BAC-ul profesional anul acesta, anul viitor poate susţine probele de diferenţă, pentru a putea urma cursurile universitare“, a mai adăugat Ecaterina Andronescu.

Nu în ultimul rând, aceasta a mai subliniat faptul că, la finele anului şcolar 2012-2013, absolvenţii de liceu vor avea subiecte diferite la proba de Limba şi literatura română a Bacalaureatului.

Daniela MOLDOVEANU