Agricultorii constănţeni mizează pe culturile de grâu şi orz

Agricultorii constănţeni mizează pe culturile de grâu şi orz
2013 se anunţă un an cu recolte frumoase, sau cel puţin aşa speră agricultorii constănţeni. Până la această oră datele par destul de încurajatoare pentru cei care au cultivat grâu şi orz: a plouat în lunile de toamnă în majoritatea zonelor (chiar dacă nu neapărat exact la timp), iar zăpada căzută luna trecută a fost destul de generoasă cantitativ. Singura problemă care îi face acum pe agricultori să strângă din dinţi este stresul termic; diferenţele mari de temperatură între zi şi noapte, ori de la o zi la alta, nu fac deloc bine culturilor.
„Suntem optimişti! Semne bune anul are! Culturile de toamnă arată mai bine decât cele cu un an în urmă. Stresul termic îi face cel mai rău grâului, dar sperăm să fie mai bine ca anul trecut”, a precizat Gheorghe Lămureanu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Privaţi de Cereale şi Plante Oleaginoase Constanţa. Acesta a explicat că şi pentru 2013 se mizează în special pe grâu şi orz. Din păcate, foarte mulţi constănţeni care şi-au încercat norocul şi în anul agricol 2012 - 2013 cu rapiţa, după un an agricol 2011 - 2012 dezastruos, au aruncat banii pe fereastră. Majoritatea suprafeţelor cultivate vor fi întoarse, şi asta deoarece în cazul acestei culturi nu a plouat la timp. Agricultorii din sudul judeţului speră să aibă totuşi o recoltă bună, având în vedere că precipitaţiile au fost ceva mai generoase şi venite la timp util, însă până la ieşirea din iarnă nimeni nu poate fi sigur de nimic.

Partea bună este că meteorologii aduc agricultorilor veşti destul de bune. Prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie relevă faptul că, în zona Dobrogei, după 9 ianuarie valorile de temperatură vor fi în creştere, cele maxime devenind pozitive, iar minimele urmând a se situa uşor sub limita de îngheţ. În plus, probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi destul de mare după data de 14 ianuarie, veste cum nu se poate mai bună pentru agricultori.