Boxul constănţean este în plină ascensiune după un 2012 de excepţie

Boxul constănţean este în plină ascensiune după un 2012 de excepţie
Anul trecut, boxul constănţean a cunoscut o evoluţie considerabilă, iar la început de 2013, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Box Constanţa, Toma Matei anunţă că noul an vine cu multe schimbări benefice, atât pe plan local, dar şi pe plan naţional.

În 2012, Constanţa s-a bucurat de tineri sportivi cu ambiţie şi dorinţă de a se afirma în box. Unul din cele mai implicate cluburi în procesul de fabricare a campionilor este CS Farul Constanţa, care se mândreşte cu performanţele bune reuşite de „pugiliştii” lor.
„2012 a fost un an excelent, cu rezultate deosebite. Avem şase campioni naţionali, care s-au întrecut cu sportivi de la alte 20 de cluburi din ţară, deci un an foarte bun pentru boxul constănţean. Cel mai mult au progresat cei doi sportivi de la CS Farul, Enver Amiş şi cu Arsen Mustafa, componenţi al naţionalei de tineret şi juniori, dar mai vin din urmă şi alţi tineri sportivi. Spre exemplu, la Mangalia sunt sportivi destul de buni. S-a mai înfiinţat acum şi un club nou, AS Callatis Daewoo Box Club Mangalia. Am înţeles că domnul primar Cristian Radu a făcut şi o sală de box specială pentru acest club de box”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Box, Toma Matei.
În momentul de faţă, la AJB sunt afiliate cinci cluburi, printre care CS Farul, AS Callatis Mangalia şi CS Năvodari, plus Axiopolis Cernavodă, care este un satelit al Farului. Dacă luăm în calcul începătorii, juniorii şi seniorii, în Constanţa sunt legitimaţi în jur de 200 de pugilişti. Din păcate, mai sunt şi cluburi care se destramă.
„În Constanţa, au fost asociate mai multe cluburi la AJB, dar unele s-au desfiinţat, cum a fost cazul CS Mira, a domnului Iacob Mircea. Un alt club, cel al lui Victor Vladu (n.r. - CS Alutus Mangalia) s-a desfiinţat, iar acum, dânsul încearcă să înfiinţeze un nou club la Eforie Nord”, ne-a mai spus Toma Matei.

Schimbările boxului în 2013
După numirea lui Leonard Doroftei la conducerea Federaţiei Române de Box, mai multe proiecte au început să se mişte în vederea promovării tinerilor sportivi din ţară. Astfel, s-au înfiinţat Centre Olimpice de box în Brăila, Reşiţa, Bucureşti şi Bacău.
„Vor fi foarte multe schimbări, foarte multe nominalizări în 2013. S-au înfiinţat, recent, mai multe Centre Olimpice de box în toată ţara. Unul la Reşiţa, unde antrenor coordonator este Vaştag. Încă un centru la Bacău, unde antrenor este Relu Auraş. Un centru la Brăila şi încă un centru de box feminin la complexul „Lia Manoliu”, din Bucureşti, unde conducător este Adrian Lăcătuş. Toate acestea au fost înfiinţate după schimbarea conducerii la federaţie”, ne-a explicat preşedintele AJB, Toma Matei.

Reînfiinţarea galei „Mănuşa Litoralului”
Gala „Mănuşa Litoralului”, competiţie de mare tradiţie a Constanţei, a fost dată uitării în ultima vreme, dar este dorită din nou de mulţi dintre iubitorii luptelor nobile din ring. În acest sens, cei de la AJB Constanţa duc tratative cu autorităţile locale pentru a reînfiinţa această competiţie.
„Poate reînfiinţăm „Mănuşa Litoralului”, asta dacă nu facem o competiţie mai tare. Este păcat să nu avem la Constanţa, aici pe litoral, un concurs de talie mai mare. Ce înseamnă pentru judeţul Constanţa o competiţie de patru, cinci ţări cu câte şase sportivi? Înainte, era Sala Sporturilor plină, veneau cubanezi, ruşi, etc.”, a încheiat Toma Matei.