Luptătorii constănţeni au dominat anul 2012: "Suntem o forţă în România!"

Luptătorii constănţeni au dominat anul 2012: "Suntem o forţă în România!"
La început de an nou, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Lupte Constanţa (AJL), Gigi Pambuca ne-a făcut un scurt rezumat al realizărilor din lumea luptelor constănţene, punctând, de altfel, şi obiectivele pentru 2013.

Constanţa figurează pe harta naţională ca unul din judeţele de elită la luptele libere şi greco-romane. Una din cele mai de perspectivă reprezentante de la malul mării în acest sport este Denisa Macovei, de la CS Mangalia (antrenor Marian Oancea), care anul trecut a fost desemnată cea mai bună sportivă din Mangalia.
„În ciuda situaţiei financiare precară de pe tot mapamondul, luptătorii constănţeni, la nivelul junioratului, au obţinut circa 20 de medalii. În plus, avem şase copii la Centrul Olimpic de Lupte. Denisa Macovei a obţinut medalia de bronz la Campionatul European pentru juniori de la Zagreb, ceea ce este o evoluţie excepţională a acestei tinere. De asemenea, anul trecut, am luat patru titluri de campioni naţionali. Suntem o forţă în România!”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Lupte Constanţa, Gigi Pambuca.
La AJL Constanţa sunt afiliate în jur de 7-8 cluburi, care, la rândul lor legitimează aproximativ 250 de copii, cadeţi şi juniori. Din nefericire, nu mai sunt la fel de mulţi sportivi interesaţi de lupte, iar baza de selecţie se micşorează de la an la an.
„Baza de selecţie este foarte mică, având în vedere că majoritatea copiilor nu mai sunt atât de pasionaţi de sport, însă noi am reuşit să găsim sportivi de perspectivă. Îl avem la lotul naţional de seniori pe Dorin Pârvan, care, credem noi, va ajunge să participe la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016. Avem o generaţie de perspectivă şi de viitor pentru România. Noi, constănţenii, aşa cum ne-am obişnuit, am dominat ţara până la nivelul junioratului şi sunt de părere că ne vom păstra tradiţia şi în 2013", a precizat Gigi Pambuca.


„Fabrică” de seniori
Dacă la juniori suntem în top, la seniori lucrurile nu stau la fel de bine. Majoritatea celor care confirmă şi au rezultate de excepţie sunt îndrumaţi spre cluburile mari din ţară, unde îşi pot asigura un trai decent.
„Totul pleacă de la finanţare. Unui senior trebuie să-i asiguri salariu, pentru că are o familie. Datorită lipsei de sponsorizări, rezultatele la seniori sunt mai greu de obţinut şi având în vedere că această criză economică ne-a afectat pe toţi, este cam greu să găsim finanţare pentru a întreţine o echipă de seniori. Însă, avem în plan să facem şi o echipă de seniori la Mangalia, cu timpul, dacă autorităţile locale ne vor ajuta. Copiii noştri sunt foarte buni, drept dovadă că am început să dăm sportivi la Arad, Dinamo sau Steaua Bucureşti. Nu putem să-i ţinem la Constanţa. Acolo au condiţii mai bune de salarizare”, a explicat preşedintele Pambuca.

Cât mai multe medalii în 2013
2012 a fost un an bun pentru luptătorii juniori constănţeni, iar anul nou poate fi la fel de bun, chiar mai bun, în viziunea celor de la AJL Constanţa.
„În 2013, sunt de părere că luptătorii constănţeni (n.r. - juniori) vor obţine în jur de 10-15 medalii. Vom încerca să obţinem rezultate mai bune anul acesta, cu toate că 2012 a fost un an foarte bun pentru luptători. Obiectivele noastre pentru 2013 sunt ca Denisa Macovei să obţină o medalie la Campionatul Mondial. Acelaşi lucru ne dorim şi pentru Dorin Pârvan. Sperăm, de asemenea, ca la campionatele naţionale, sportivii constănţeni să câştige cât mai multe medalii”, ne-a mai spus Gigi Pambuca.
O contribuţie adusă la rezultatele constănţene au avut-o şi cei de la CS 23 August, care anul trecut au contribuit la „zestre” cu două medalii la naţionale: Marius Marin (66 kg) a cucerit medalia de aur, în timp ce colegul său de club Sebastian Raicea (85 kg) a obţinut medalia de bronz.
„Am ţinut mereu să-l felicit pe prof. antrenor Gigi Ciupercă, un mare sportiv al Constanţei, pentru ce a făcut la 23 August, şi anume o bază de antrenament cu copii care vin din spate, care au luat medalii şi rezultate bune. Este un club afiliat de curând, de câteva luni, la AJL Constanţa”, a încheiat preşedintele AJL, Gigi Pambuca.