Congresul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare a fost amânat din cauza tensiunilor interne

Congresul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare a fost amânat din cauza tensiunilor interne
Congresul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, programat pentru data de 31 octombrie 2012, a fost amânat. Decizia a fost luată vineri, 26 octombrie, de Colegiul Naţional al Liderilor FNSP, la propunerea lui Petre Costel, preşedintele federaţiei.
„S-au înregistrat 20 de sesizări şi contestaţii, la care nu putem da răspunsul în timpul rămas până la congres. De aceea, s-a decis amânarea lui. Pe de altă parte, pentru soluţionarea lor, am cerul sprijinul preşedintelui Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, şi comisiei de arbitraj din cadrul confederaţiei. Congresul va avea loc după ce vor fi clarificate toate problemele reclamate” - a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, Petre Costel.

Miza congresului (alegerea noilor organe de conducere) a scos la lumina zilei tensiunile latente din cadrul FNSP. Pentru funcţiile de preşedinte, secretar general şi cele cinci „fotolii” de vicepreşedinţi s-au depus mai multe candidaturi. Respingerea candidaturii lui Silviu Stanciu, preşedintele Sindicatului „Decirom”, şi a lui Dorel Pomârlean, vicepreşedintele Sindicatului „Socep”, care au vrut să intre în competiţia pentru funcţia de preşedinte, respectiv de vicepreşedinte, a încins spiritele.
În prezent, în federaţie s-au creat două tabere şi, dacă sesizările şi contestaţiile nu vor fi lămurite cât mai repede, în litera şi spiritul reglementărilor sindicale, există riscul producerii unei fracturi.
O asemene evoluţie ar fi extrem de gravă şi nu cred că vreuna dintre tabere îşi doreşte aşa ceva. Tocmai de aceea este nevoie de intervenţia unui mediator imparţial, obiectiv, care să propună soluţia corectă pentru refacerea unităţii federaţiei.