CS Farul şi CSŞ 1 Constanţa au ţinut, anul trecut, ştacheta sus în gimnastica naţională

CS Farul şi CSŞ 1 Constanţa au ţinut, anul trecut, ştacheta sus în gimnastica naţională
Constanţa s-a bucurat, anul trecut, de cel mai mare număr de gimnaste participante la competiţiile naţionale, dar şi de al doilea loc în România ca rezultate. O performanţă care face cinste gimnasticii de la malul mării şi care poate reconfirma judeţul nostru ca arie de selecţie pentru loturile naţionale şi următorul ciclu olimpic.

Ca în fiecare an, gimnastele de la CS Farul şi CSS 1 au confirmat pe plan naţional, iar anul trecut nu s-a făcut excepţie de la această regulă.
„Am avut rezultate foarte bune, împreună cu Clubul Sportiv Şcolar 1 şi Clubul Sportiv Farul. Am fost locul 2 pe ţară la rezultate, doar Deva ne-a bătut. La echipă şi individual, s-au luat foarte multe medalii. Cel mai bine au progresat copiii născuţi în 2001. Pe plan internaţional, nu am avut rezultate pentru că nu am avut copii care să participe. Anul acesta, sperăm să avem participanţi şi pe plan internaţional. Ei trebuie să aibă minim 14-15 ani”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul executiv al Asociaţiei Judeţene de Gimnastică din Constanţa şi antrenor la CS Farul, Clemenţa Garabet.
Ceea ce este şi mai îmbucurător este faptul că numărul de sportive care optează pentru această disciplină creşte în fiecare an în Constanţa.
„În 2013, avem campionatele naţionale pentru copii (n.r. - 9 şi 10 ani) din aprilie, iar în iunie, vom concura cu copii cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani la campionatele naţionale individuale şi pe echipe. Suntem în progres, avem selecţii şi copii. Mulţi sunt foarte buni, talentaţi, nu ducem lipsă de sportivi, deci stăm bine la capitolul arie de selecţie. Este loc de mai bine, chiar mai aşteptăm să vină copii, dar suntem în progres. Am participat, anul trecut, cu cel mai mare număr de copii la toate nivelurile, la toate campionatele”, a explicat directorul executiv AJG, Clemenţa Garabet.

Selecţionarea noilor loturi
La sfârşitul acestei luni, cel târziu începutul lui februarie, se va desfăşura mult aşteptata selecţie pentru loturile naţionale, care se află în reorganizare. Astfel, constănţencele speră să prindă şi ele un loc pentru a reprezenta România la competiţiile mai mari.
„Sperăm să avem gimnaste din Constanţa selecţionate în loturile naţionale, lângă Larisa Iordache şi Diana Bulimar. Să se întregească acel lot şi să se mai facă unul la Oneşti, unde sperăm să plece cât mai mulţi copii de la Constanţa. S-a tot aşteptat bugetul pentru sport, ca să vadă cum se organizează. Se vor trimite listele cu copii care vor fi verificaţi pentru a face parte din loturile componente de junioare. La malul mării sunt copii valoroşi, merită şi ei în lot pentru că, până acum, numai cei de la Deva, Steaua şi Dinamo au fost selecţionaţi. Sper să revenim şi noi, Constanţa, în prim planul gimnasticii româneşti”, ne-a mai spus Clemenţa Garabet.

Pierderi din cauza sistemului educaţional
Faţă de alte ţări mai mari, ca SUA, unde federaţiile sportive au posibilitatea de a-şi alege cei mai buni reprezentanţi dintr-o arie de selecţie generoasă (n.r. - aproximativ 10.000), în România, la gimnastică, se aleg 5 gimnaste din 100. În plus, sistemul educaţional nu este înclinat spre promovarea sportului, ci mai degrabă descurajează potenţiale talente care ar ajuta ţara noastră să se reconfirme ca o putere pe plan mondial în gimnastică.
„Sunt şi copii care renunţă. Au cedat la categoriile mai grele, unde este muncă mai multă. Unele gimnaste nu au când să-şi facă temele, se intersectează şcoala cu gimnastica, şi atunci renunţă. Nu mai sunt acele clase speciale, cum era înainte, în care erau favorizate şi aveau program făcut în mod special pentru ele ca să putem munci mai mult cu ele. Din cauza sistemului educaţional, sunt pierderi mari”, a încheiat antrenorul CS Farul, Clemenţa Garabet.