Marea Britanie, „tărâmul făgăduinţei” pentru constănţenii care vor să muncească în străinătate

Marea Britanie, „tărâmul făgăduinţei” pentru constănţenii care vor să muncească în străinătate
Varianta unui loc de muncă peste hotare şi chiar a unei vieţi noi într-o altă ţară le surâde multor constănţeni. Se pare că noul „tărâm al făgăduinţei” este Marea Britanie, unde salariile sunt mai mari decât în restul Europei şi vor fi ridicate restricţiile de muncă.

Conform rezultatelor preliminare ale recensământului din anul 2011, aproape 20.000 de locuitori ai judeţului Constanţa sunt plecaţi pentru o perioadă îndelungată în străinătate. Din aceştia, 12.861 de persoane provin din municipii şi oraşe, în topul zonelor cu cei mai mulţi locuitori plecaţi fiind municipiul Constanţa, cu 5,043 de persoane, oraşul Năvodari, cu 3.330 de persoane şi municipiile Mangalia (978 de persoane) şi Medgidia (803 persoane). Şi asta în condiţiile crizei economice mondiale. Îndemnaţi de salariile comparabil mai mari şi posibilitatea unui trai decent, constănţenii iau în calcul emigrarea, în următoarele luni. Mulţi vor mai întâi să găsească un loc de muncă şi apoi să se stabilească pentru o perioadă îndelungată sau chiar definitiv, peste hotare.
Se pare că ţara cea mai atractivă, în prezent, este Marea Britanie, unde, în ciuda traiului destul de scump, condiţiile de viaţă sunt bune. „Acolo dintr-un salariu înţelegi ceva. Am prieteni care au plecat cu soţiile, au lucrat amândoi o perioadă, şi-au făcut un rost, apoi au făcut câte un copil, primesc ajutorul de creştere şi îşi permit ca mamele să stea acasă şi au acelaşi nivel de trai. Dacă eşti serios poţi să ai un trai mulţumitor, cu tot ce îţi trebuie, şi chiar să faci şi o vacanţă două pe an. Aici munceşti pe brânci pentru 1.000 de lei şi plăteşti 600 de lei la întreţinere, 200 de lei lumina şi îţi mai rămân 200 de lei. Pur şi simplu nu ai cu ce să-ţi creşti şi să-ţi educi copiii”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Paul, unul din miile de constănţeni care este hotărât să-şi facă un rost în străinătate.

Dispar restricţiile de muncă
Odată cu ridicarea restricţiilor de muncă şi trai în Marea Britanie, la finele lunii decembrie 2013, mulţi constănţeni intenţionează să plece acolo. De altfel, autorităţile britanice au început deja să se îngrijoreze de ceea ce numesc „fluxul” de emigranţi ce va sosi în regat din ianuarie 2014. Cifrele sunt estimate, pentru emigranţii din România şi Bulgaria, undeva la 425.000 de persoane. Se anticipează chiar probleme pe piaţa caselor şi a chiriilor, dar şi a ajutoarelor sociale. Restricţiile pentru cetăţenii români şi bulgari vor fi ridicate pe 31 decembrie 2013.

Ajutoare sociale consistente
Conform legislaţiei în vigoare, femeile care aduc pe lume un copil în Marea Britanie pot beneficia de unul dintre cele două ajutoare principale, acordate înainte şi după naşterea unui copil: Statutory Maternity Pay sau Maternity Allowance. În cazul în care nu îndeplineşti condiţiile pentru nici unul din cele două ajutoare poţi beneficia de Employment and Support Allowance. Rata standard pentru primele două tipuri de beneficii este de 128,73 de lire sterline pe săptămână sau 90 la sută din media săptămânală a salariului primit, dacă suma astfel rezultată este mai mică decât rata standard.
În situaţia în care nu se îndeplinesc condiţiile de eligibilitate pentru cele două beneficii se poate obţine Employment and Support Allownace, pentru o perioadă de numai opt săptămâni. De asemenea, mai există şi un ajutor de 500 de lire sterline, intitulat Sure Start Maternity, pentru primul nou-născut, pentru părinţii care mai beneficiază de alt sprijin din partea statului britanic.

1.000 de lire pentru o bonă, 4.000 pentru o dansatoare
În ce priveşte oferta de locuri de muncă, aceasta este destul de diversificată. În general, se caută bone, îngrijitori persoane vârstnice, personal hotelier şi restaurante, bucătari, agenţi de vânzări, taximetrişti, asistente medicale, dar şi animatoare şi dansatoare. Salariile diferă, în funcţie de timpul de lucru, dar şi de pregătire şi experienţă. În general, o bonă sau îngrijitorii d bătrânilor câştigă între 800 şi 1.000 de lire sterline într-o lună. Ospătarii, chelnerii pot ajunge şi la 1.200 de lire sterline pe lună, iar dansatoarele şi la 4.000 de lire sterline pe lună.