Primarii constănţeni, la mâna Guvernului

Primarii constănţeni, la mâna Guvernului
Primarii constănţeni, la mâna GuvernuluiAflaţi la început de an, primarii mai multor localităţi constănţene încă nu ştiu dacă în următoarele luni îşi vor putea demara sau duce la finalizare proiectele vizate. Potrivit acestora, 2013 va fi anul proiectelor europene, iar pentru ca iniţiativele să fie duse la bun sfârşit, primarii vor trebui să bată la uşa Guvernului pentru sumele necesare cofinanţării. Totuşi, aceştia nu sunt lipsiţi de speranţă şi spun că îşi vor vedea proiectele gata, chiar dacă asta înseamnă credite enorme la bancă.

Salvare şi maşină de pompieri la Kogălniceanu

Liderul administraţiei locale Mihail Kogăl-niceanu, Ancuţa Belu, spune că are mai multe iniţiative pe care le va prinde în bugetul pe 2013, însă nu este convinsă că toate vor putea fi duse la îndeplinire.
„ Avem proiectul pe măsura 577 prin care se vor reabilita 13,2 kilometri de drumuri comunale şi cel pe măsura 125 privind drumurile de exploatare. Pe 16 ianuarie vom avea licitaţia pentru proiectul pe Zona Metropolitană privind transformarea Că-minului Cultural în Centru de tineret. Din bugetul local am în vedere realizarea unui balon de sport, vreau să fie de dimensiuni mai mari pentru că noi nu avem o sală de sport şi ne-ar ajuta o astfel de investiţie. Am discutat deja cu câteva firme şi cred că preţul ajunge undeva la 40.000 de euro. Vom vedea peste 2-3 luni dacă sunt bani, în funcţie de încasările pe care le avem. Aşa ar fi multe de făcut şi pe care eu le voi prinde în buget: apa, gazele şi canalizarea în cartierele noi, vreau să fac un leasing la o salvare şi o maşină de pompieri pentru că în luna iunie terminăm leasing-ul la microbuzele şcolare. Vom vedea cum reuşim să le realizăm pe toate”, a spus Ancuţa Belu.
Precizăm că, pentru proiectul pe măsura 577, Ancuţa Belu a primit, în luna noiembrie, din partea Executivului fonduri în valoare de 16,4 milioane de lei. Iniţiativa prevede asfaltarea drumurilor din localităţile Piatra, Palazu şi din cartierele noi din Mihail Kogălniceanu.

Proiecte pe infrastructură de milioane de euro la Costineşti
Primarul localităţii Costineşti, Traian Cristea, spune că nu poate vorbi despre obiectivele pe anul acesta, fără a şti exact câţi bani va avea la bugetul local. Acesta a precizat că va merge, ca şi în anii precedenţi, în principal, pe cofinanţarea proiectelor de infrastructură realizate cu bani europeni.
„Avem proiectele pentru drumuri pe anul acesta cu valoare de milioane de euro. Este vorba de reabilitarea a 15 kilometri de drumuri comunale. Cât despre alte proiecte, cu bani de la bugetul local, nu are rost să vorbesc pentru că nu-mi place să fac promisiuni. Vom vedea câţi bani vom primi după ce se va realiza bugetul naţional şi în funcţie de acesta vom vedea ce putem face”, a precizat Cristea.
Încă de la venirea sa în primărie, edilul s-a axat pe proiectele cu bani europeni menite să sporească nivelul de trai al oamenilor din comună. Astfel, pe perioada mandatului său, aproape toate drumurile au fost asfaltate şi toate casele racordate la utilităţi, ceea ce a dus la extinderea considerabilă a localităţii.

Proiecte europene de 6 milioane de euro la Techirghiol
Şi la Techirghiol banii vor merge, în mare parte, către sprijinirea proiectelor cu finanţare de la Uniunea Europeană. Edilul de aici spune că este dispus să facă un credit la bancă în cazul în care nu va fi sprijinit cu partea de cofinanţare ce se ridică la aproximativ un milion de euro.
„Marea provocare a anului în curs o reprezintă găsirea sumelor necesare pentru cofinanţarea proiectelor cu bani europeni. Trebuie să ai bani lichizi, iar per total este vorba despre aproximativ 1 milion de euro pentru că proiectele, per total se ridică la 6 milioane de euro. Sperăm să găsim sursele necesare, dacă nu, putem apela şi la un credit. Noi nu avem nicio datorie de acest tip, putem apela la o astfel de variantă dacă va fi necesar. Banii din bugetul local îi vom folosi pentru lucrările cotidiene, buna funcţionare a primăriei şi întreţinerea oraşului. Ne limităm la lucrurile uzuale pentru că avem nevoie de fiecare bănuţ”, a spus primarul localităţii, Adrian Stan.
Menţionăm că, anul acesta, la Techirghiol, va fi finalizată construcţia mini-parcului acvatic, a două terenuri de sport, reabilitarea malului lacului, precum şi alte proiecte importante pentru dezvoltarea localităţii pe plan turistic.

Investiţii substanţiale în instituţiile de învăţământ din Poarta Albă
Primarul localităţii Poarta Albă spune că aşteaptă să vadă câţi bani va primi ca să vadă exact cum îi va gestiona. Vasile Delicoti are în vedere reabilitarea şi extinderea, tot cu bani europeni, a unui centru de tineret de 1,7 milioane de lei, a unei şcoli de 9 milioane de lei, precum şi a unei grădiniţe ce va costa 2 milioane de lei. Tot în 2013, Delicoti are în plan continuarea proiectului privind amenajarea reţelei de canalizare.
„Va trebui să asigurăm partea de cofinanţare pentru aceste proiecte. Dacă va fi necesar, vom face un credit. Nu este exclusă nicio variantă. Trebuie să vedem, în primă fază, de câţi bani dispunem. Din bugetul local nu cred că ne vom permite proiecte, aceşti urmând a fi folosiţi pentru buna funcţionare a localităţii”, a explicat primarul.