Tsunami în ISJ Constanţa: inspectori „măturaţi” de la şefia învăţământului

Tsunami în ISJ Constanţa: inspectori „măturaţi” de la şefia învăţământului
Ieri, la sediul din strada Mihai Eminescu al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa a avut loc primul consiliu de administraţie din noul an. Care s-a soldat şi cu schimbări, unele dintre ele preconizate, altele… aşteptate.
Cum ar fi de exemplu încetarea colaborării prof. Sorin Cernăianu, de 12 ani inspector şcolar de specialitate pentru minoritatea rromă, care se va întoarce la catedra de sport unde este titular, de la Şcoala nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica”. Tot la catedră se va întoarce şi prof. Alina Lungu, la Şcoala nr. 40 „Aurel Vlaicu”, în locul ei, ca inspector de specialitate limba şi literatura română, fiind numită prof. Mihaela Cristina Niculae, care vine de la Şcoala nr. 6 „Nicolae Titulescu”.

Cu toate că s-a zvonit, până în alegerile parlamentare, că prof. dr. Aliss Andreescu ar putea să se întoarcă la şefia ISJ, iată că, începând cu semestrul al doilea, va reveni la catedra de socio-umane a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, detaşarea ei în interesul învăţământului ca inspector cu normă întreagă încetând cu data de 10 ianuarie. Locul îi va fi luat de prof. Oana Pahon, director adjunct al Centrului Şcolar pentru educaţie incluzivă „Delfinul”, pentru jumătatea de normă la învăţământ special, iar pentru cealaltă jumătate va veni pe funcţia de inspector de specialitate socio-umane prof. Vicenţiu Geoglovan, director adjunct la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza”.
Cu toate că mulţi colegi din breaslă şi nu numai s-au aşteptat ca fostul director adjunct de la Şcoala „Nicolae Tonitza” din Constanţa, prof. Gelu Dimaca, să-şi dea demisia după ce magistraţii Tribunalului Constanţa l-au condamnat la închisoare cu suspendare acesta a ajuns în cele din urmă să fie schimbat ieri în consiliul de administraţie. Reamintim că judecătorii au dispus, în ultimele zile ale lui 2012, condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare şi interzicerea inculpatului de a mai practica profesia de profesor în perioada respectivă. Decizia magistraţilor nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs, următoarea instanţă care se va pronunţa în acest dosar fiind Curtea de Apel Constanţa. Condamnarea survine după ce, în prima jumătate a acestui an, profesorul a fost reclamat de un părinte că a pretins mită pentru înscrierea unui copil la clasa pregătitoare, deşi nu erau îndeplinite condiţiile legale cerute. La data de 6 aprilie, Gelu Dimaca a fost prins primind sumele de 150 euro şi 200 dolari SUA de la părintele respectiv pentru a soluţiona favorabil cererea de înscriere în clasa pregătitoare de preşcolari a copilului.
De asemenea, la Şcoala nr. 11 „Constantin Angelescu”, prof. Paraschiva Mastacan a fost înlocuită de la conducerea unităţii cu prof. Daniela Elisei.