ŢEPE PE BANDĂ RULANTĂ LA CONSTANŢA / Constănţeni păcăliţi prin telefon de miliarde de lei vechi

ŢEPE PE BANDĂ RULANTĂ LA CONSTANŢA / Constănţeni păcăliţi prin telefon de miliarde de lei vechi
Zeci de constănţeni au căzut victime unor escrocherii prin telefon, în ultimele patru luni. Fiecare a plătit, fără să clipească, mii sau chiar zeci de mii de euro, astfel că în prezent paguba totală depăşeşte 150.000 de lei. Comisarul şef Gheorghe Lupşă, şeful Serviciului Investigaţii Criminale, din cadrul Poliţiei Constanţa, face un apel către constănţeni să verifice temeinic veridicitatea spuselor celor care-i abordează telefonic, înainte de a-şi da toate economiile.

Începând din octombrie 2012, constănţeni - şi nu numai, astfel de reclamaţii au fost făcute din întreaga ţară! - au devenit ţinta unor escroci prin telefon. Deşi poliţiştii au tot atras atenţia, în câteva rânduri, asupra metodelor în care "lucrează" infractorii, numărul reclamaţiilor creşte în loc să scadă şi odată cu ele şi sumele virate în conturile acestora.

Păcălit de… 28.000 de euro!

Comisarul şef Gheorghe Lupşă, şeful Serviciului Investigaţii Criminale, a descris cele două metode la care recurg, în general, escrocii. "Acest fenomen, început în octombrie - noiembrie anul trecut şi care se continuă anul acesta, este caracterizat de două modalităţi de comitere a faptelor. În ambele situaţii, este vorba despre înşelăciuni prin telefon, dar metoda de abordare este diferită. În prima situaţie, oamenilor li se spune că au câştigat premii de fidelitate din partea unor companii internaţionale, fie de telefonie mobilă, fie de băuturi carbogazoase. Premiile sunt considerabile, de 20.000 de euro sau produse în valoarea aceasta, dar pentru validare, li se cere să cumpere cartele telefonice prepay şi să transmită codurile de reîncărcare. Sau, am avut cazuri când li s-a cerut să transfere într-un cont, de obicei de Western Union, diverse sume de bani", a explicat poliţistul.

Iar sumele de bani sunt considerabile şi, ce pare şi mai incredibil, sunt destui care au fost păcăliţi. De exemplu, de la începutul acestei luni, un pensionar din Eforie a reclamat că a fost păcălit, prin această metodă, de nu mai puţin de 28.000 de euro! Potrivit anchetatorilor, bărbatului i s-a spus că a câştigat un apartament, iar după ce a transferat o primă tranşă din bani "pentru validare", i-au mai fost cerute alte câteva zeci de mii de euro, pentru încă un apartament şi o maşină.

Paguba depăşeşte un miliard şi jumătate de lei vechi!

Al doilea tip de înşelăciune presupune, în majoritatea cazurilor, existenţa a cel puţin doi escroci la capătul celălalt al telefonului. Iar escrocii încearcă să le convingă pe victime dându-se drept avocaţi, procurori sau poliţişti, care vor să-i "ajute" după ce fiul, fiica sau o altă rudă a suferit un accident şi are nevoie urgentă de bani. Escrocii sună pe telefonul fix, îşi construiesc conversaţia legându-se de informaţii furnizate chiar de victime, în timpul convorbirii şi la final le cer să depună diverse sume de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, în diverse conturi bancare. Numai în Constanţa, din octombrie 2012, au fost înregistrate aproximativ 15 cazuri.

În ultimul caz reclamat poliţiştilor, victima, o bătrână, a fost convinsă să depună în contul escrocilor 10.000 de lei într-o primă fază, iar ulterior 8.000 de euro. În total, paguba calculată până în prezent, în cele câteva zeci de cazuri sesizate, se ridică la peste 150.000 de lei (respectiv mai bine de un miliard şi jumătate de lei vechi!). Şi, atrag atenţia poliţiştii, deşi la nivel naţional a fost demarată, încă din noiembrie 2012, o campanie de prevenire prin care li se atrage atenţia oamenilor să fie mai prevăzători şi să verifice temeinic dacă cele susţinute de cei care sună sunt veridice, sesizările curg…..

Telefoanele sunt date din penitenciare

Între timp, însă, şi poliţiştii continuă ancheta. Până în prezent, s-a stabilit că în toate cazurile de escrocherie, apelurile telefonice au fost iniţiate din interiorul penitenciarelor, de către deţinuţi, care sunt ajutaţi din exterior de persoane care retrag banii din conturile indicate. Potrivit cms. şef Gheorghe Lupşă, urmează să se ia legătura cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi cu restul instituţiilor abilitate, pentru depistarea făptaşilor şi tragerea lor la răspundere.

Sfaturi pentru a nu fi înşelaţi

Dar pentru că anchetele şi procesul penal, ulterior, este de durată, este mai bine să fiţi prevăzători! De aceea, poliţiştii vă sfătuiesc: "Fiţi sceptici atunci când sunteţi anunţaţi din senin prin telefon că aţi câştigat bunuri şi sume importante de bani. Fiţi rezervaţi atunci când un străin vă cere să-i oferiţi telefonic date cu caracter personal (nume, adresă, număr de cont) şi cu atât mai mult când vă cere să plătiţi diverse favoruri pentru a intra în posesia aşa-zisului premiu. Verificaţi amănunţit firmele unde se presupune că sunteţi câştigător înainte de a spori contul escrocilor. Nu discutaţi cu străinii despre situaţia dumneavoastră financiară şi nici nu oferiţi bani pentru diverse promisiuni. Nu răspundeţi unor solicitări prin care vi se cere să depuneţi diverse sume de bani într-un anumit cont sau să cumpăraţi cartele telefonice pre-pay şi să transmiteţi codurile de reîncărcare, pentru a intra în posesia unor premii. Nu permiteţi accesul în casă persoanelor necunoscute care vă oferă diverse produse sau promoţii atrăgătoare".