„Revoltător! Şpăgi şi la morgă? E deja prea mult!“

„Revoltător! Şpăgi şi la morgă? E deja prea mult!“
Mai mulţi cititori arată cu degetul spre Morga Spitalului Judeţean de Urgenţă, acuzându-i pe autopsieri că ar cere şpăgi de la familiile decedaţilor.
În replică, managerul SCJU Constanţa susţine că autopsia este un serviciu gratuit şi că nu a primit nicio reclamaţie privind eventualele şpăgi. Le recomandă însă celor care s-au confruntat cu asemenea situaţii să depună reclamaţii la registratura spitalului.

Cine a avut un deces în familie ştie că e scump şi să mori, nu doar să trăieşti. În condiţiile în care multe familii, luate pe nepregătite de pierderea unor oameni dragi, se împrumută la rude, prin vecini sau chiar la bănci pentru a-i înmormânta cum se cuvine, numai de acceptarea unor şpăgi pentru tot felul de servicii, oficial – gratuite, nu le arde. Extrem de deranjaţi că scot bani grei din buzunar şi pentru ce nu trebuie, oamenii ne-au sesizat, atât prin telefon, cât şi prin comentarii online, că la Morga Spitalului Judeţean Constanţa, profitându-se de durerea oamenilor, dar şi de momentul extrem de delicat reprezentat de autopsierea unei persoane dragi, s-ar încasa taxe ilegale de îmbălsămare, şi nu mici: „Pe cei trei autopsieri de la Morga Spitalului Judeţean Constanţa, Carlo, Silvian şi Daniel, nu-i afectează salariul, pentru că ei chiar îl dublează şi, în zilele bune, îl triplează din taxa ilegală de îmbălsămare, pe care o practică cu tupeu de ani de zile – 200 lei de fiecare mort…” – am citat din comentariul unui cititor postat pe site-ul ziarului nostru.
„Nu e un lucru plăcut de care vreau să mă plâng, însă şi moartea face parte din viaţă, nu putem schimba asta. Am avut un mare necaz în familie şi am fost obligaţi să facem cunoştinţă cu Morga spitalului, unde i s-a făcut autopsie rudei decedate. Sincer, nu mă aşteptam să arate aşa de bine, să fie dotată cum am văzut prin filme, chiar m-am mirat. Am auzit că s-a modernizat recent, cică se cereau standarde europene. Am o curiozitate: oare standardele europene cer să plăteşti autopsia ori să transporţi decedatul cu firma spitalului? Revoltător! Şpăgi şi la morgă? E deja prea mult! Dacă am reclamaţii, care sunt şefii lor, cui mă plâng de ţigăneala de acolo, mai rău ca-n târg? Sau morga asta e firmă privată?” (A. Marian).

Autopsia este gratuită
Dr. Dan Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, ne-a confirmat că la Morga spitalului lucrează autopsierii numiţi de cititorul nostru, dar că nu are cunoştinţă de practicile de care sunt acuzaţi. Referitor la autopsie, aparţinătorii persoanei decedate nu trebuie să plătească nimic, pentru că este un serviciu public gratuit. Dacă însă, după autopsie, rudele doresc ca decedatul să fie cosmetizat, îmbrăcat, aşezat în sicriu etc, există firme care se ocupă de aceste servicii, evident, contra cost, preţurile putând fi negociate, dar fără nicio implicare din partea SCJU, ale cărui responsabilităţi se termină după finalizarea autopsiei. Însă, pentru toate serviciile plătite, oamenii trebuie să ceară chitanţe, dacă nu le primesc după ce dau banii: „Eu nu am cunoştinţă despre această situaţie, nu am primit nicio reclamaţie până acum, însă dacă sunt persoane care s-au confruntat cu asemenea probleme, pot să depună reclamaţii la Registratura spitalului, de unde vor primi număr de înregistrare. Oamenii trebuie să ştie că orice reclamaţie ajunge la mine, în mapa de corespondenţă”.

Firmele de transport - autorizare specială
Cât priveşte firmele care se ocupă de transportul decedaţilor de la Morgă la adresa de domiciliu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nu are nicio implicare, familia fiind cea care hotărăşte asupra acestui aspect.
În schimb, singura regulă stabilită prin lege este ca maşina care transportă decedatul să aibă autorizaţie specială pentru servicii funerare: „Mai exact, trebuie să scrie pe talonul maşinii acest lucru, iar noi suntem obligaţi să controlăm treaba asta, fiind o reglementare legală, nicide-cum stabilită de spital. Astfel, maşinile care vin să ridice decedatul sunt verificate de agenţii de pază, pentru a se vedea dacă au acea autorizaţie pe talon. Au mai fost încercări cu maşini fără autorizaţie, însă nu au cum să-şi ducă planul la îndeplinire, pentru că sunt controlate şi blocate la timp de agenţii noştri” – a conchis managerul spitalului, care a reînnoit recomandarea ca ori de câte ori oamenii sesizează aspecte pe care le consideră în neregulă, să sesizeze de îndată conducerea SCJU.