Coruptii din Politia Constanta. Iată câţi poliţişti au luat-o pe calea greşită în 2012

Coruptii din Politia Constanta. Iată câţi poliţişti au luat-o pe calea greşită în 2012
Datoria poliţiştilor este, înainte de toate, să vegheze la respectarea legii. 2012 a scos la iveală, însă, destule "uscături" în Poliţia Constanţa: aşa zişi oameni ai legii care au cerut mită pentru a închide ochii la fărădelegi, care îi păzeau pe hoţi în timp ce furau sau care promiteau să intervină pe lângă şefii lor pentru închiderea unor dosare penale, bineînţeles tot în schimbul unor sume consistente de bani.

Ar trebui să alerge după infractori şi să ajute la punerea lor după gratii, dar, în schimb, unii dintre ei au fost surprinşi cum cereau bani pentru a ascunde fărădelegi. Alţii chiar asigurau escortă hoţilor, pentru a fura mai bine. Astfel de fapte, comise de poliţişti, au ieşit la iveală în 2012. În total, 14 poliţişti (dintre care unul local) au ajuns în faţa instanţei de judecată pentru că au dat o mână de ajutor, într-o formă sau alta, la comiterea de infracţiuni. Mai mult ca sigur, însă, aceş-tia sunt doar o parte dintre poliţiştii care nu fac cinste uniformei pe care o poartă.

Mafia din Portul Constanţa

Cel mai de răsunet caz a ieşit la lumină în martie 2012; spre sfârşitul lunii, după un filaj de patru luni, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie şi procurorii au descins la mai multe firme din Portul Constanţa şi au dus la audieri nu mai puţin de 15 poliţişti, dintr-un total de aproape 60 de suspecţi. Erau la grămadă hoţi de cereale, de îngrăşăminte şi de fier vechi şi cei care ar fi trebuit să-i pună după gratii, dar erau acuzaţi că îi protejaseră. Concret, anchetatorii îi acuzau că primiseră bani pentru a le asigura "calea liberă" pentru comiterea furtişagurilor.

"La un moment dat, unul dintre agenţii de poliţie l-a ameninţat într-o convorbire pe şeful unei sub-grupări că îl va împuşca în cap dacă îi mai dă doar 100 de lei. I-a explicat că trebuie să plătească taxă de pantă, adică trebuie să dea bani ca să scoată bunurile sustra-se din port", a explicat, la data respectivă, procurorul Teodor Niţă.

Într-un final au fost arestaţi preventiv şapte poliţişti, dintre care cinci de la Serviciul Poliţiei Maritime, unul de la Garda de Coastă şi unul de la Secţia 5 Poliţie: Silviu Florian Ghica, Demirel Cadîr, Cosmin Buştiuc, Cristian Badea, Emil Boghin, Cristian Moşoiu şi Alexandru Tiberiu Neacşu. E drept, însă, că între timp au fost eliberaţi din arest şi sunt cercetaţi în libertate pentru fapte de corupţie.

Păzeau hoţii care furau din trenuri

Altă structură a Poliţiei, aceleaşi acuzaţii: Postul de Poliţie Transpor-turi Feroviare Cernavodă, unde trei poliţişti, printre care şi şeful de post, au fost reţinuţi sub acuzaţia protejării infractorilor. Primul care a căzut în plasa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a fost Valentin Lupaşcu, surprins în flagrant în timp ce primea 5.400 de lei de la un ofiţer sub acoperire, ce se dăduse drept reprezentant al unei firme de pază. Banii urmau să-i ţină departe pe hoţi, buni amici cu poliţiştii, au susţinut anchetatorii, de trenurile păzite de respectiva firmă de pază. Convinşi că poliţistul nu lucra singur, procurorii şi-au îndreptat atenţia şi asupra colegilor lui. Astfel că, în decembrie 2012, alţi doi agenţi, respectiv Costică Dumitru Ale-xandru, şef de post, şi Daniel Iz-meşanu, au fost trimişi în jude-cată pentru luare de mită şi complicitate la furt.

Priboianu, de la Economic, condamnat la închisoare

O altă structură unde, din câte se constată, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au decis, în 2012, să facă "curăţenie", este Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei Constanţa; mai ales că, potrivit ancheta-torilor, au fost primite reclamaţii că lucrători din cadrul acestui serviciu ar fi pretins sume de bani pentru a închide dosare penale sau pentru a le instrumenta de o aşa manieră încât să asigure scoaterea de sub urmărire penală a suspecţilor.

Primul care a ajuns în atenţia anchetatorilor a fost Ionuţ Adrian Priboianu, iar în iunie 2012 a fost arestat preventiv. Potrivit procurorilor, în perioada mai - iunie, Priboianu s-a întâlnit de mai multe ori cu unul dintre cei care l-au denunţat şi a cerut, în total, 50.000 de euro, pentru a interveni pe lângă şefii lui pentru închiderea unor dosare penale. A fost acuzat de trafic de influenţă, iar în acelaşi dosar a ajuns să fie cercetat şi un coleg al său, poliţistul Adrian Năstase, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Înainte de sfârşitul anului 2012, magistraţii Tribunalului Constanţa i-au condamnat pe cei doi: pe Priboianu la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare, iar pe Năstase la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Sentinţele nu sunt, însă, definitive.

Un al treilea poliţist din cadrul Serviciului Economic a ajuns în faţa instanţei de judecată, sub aceleaşi acuzaţii, în decembrie 2012. Dar nu singur, ci însoţit de un consilier local din Agigea. Este vorba despre agentul şef principal Dan Frumuşelu, arestat preventiv pentru că ar fi pretins de la denunţător nu mai puţin de 30.000 de euro, promiţând că dosarul penal va fi instrumentat astfel încât soluţia dată ulterior de magistraţi să fie de închisoare cu suspendare.

26 dosare penale trimise la DGA

După cum menţionam, însă, cu siguranţă aceştia sunt doar o parte dintre cei care nu fac cinste uniformei de poliţist. De altfel, inclusiv statistica pusă la dispoziţie de Poliţia Constanţa arată că, în primul semestru din 2012, au fost depuse peste 300 de reclamaţii, iar în urma soluţionării lor, 26 de dosare, vizând tot atâţia poliţişti, au fost direcţionate către Direcţia Generală Anticorupţie.