Ce nu ştiaţi despre prezenţa lui Eminescu în Dobrogea

Ce nu ştiaţi despre prezenţa lui Eminescu în Dobrogea
Ieri, la Liceul Internaţional de Informatică, elevii au avut şansa de a-l cunoaşte pe reputatul eminescolog Nicolae Georgescu, care le-a vorbit celor prezenţi despre controversele din viaţa Luceafărului poeziei româneşti, plecând chiar de la ziua de naştere a acestuia.

„Noi mâine sărbătorim Ziua Culturii Naţionale, adoptată printr-o lege a Camerei Deputaţilor în anul 2010. Ziua reală a marelui poet este 20 decembrie 1949. Viaţa lui Eminescu este foarte complicată, asemănătoare unui nod gordian, aşa încât în biografia sa a ajuns să se consemneze data de 15 ianuarie 1850, drept data naşterii sale”, declara ieri prof. univ. Georgescu.

Mai interesant de publicat ni s-a părut atestarea prezenţei lui Mihai Eminescu la Constanţa.
„În anul 1882, după ce definitivează Luceafărul, îşi ia o vacanţă şi în iulie va sta în Constanţa în hotel d’Angleterre. Era perioada în care s-a inaugurat hotelul Carol I, unde a fost primită presa din zonă şi din Bucureşti şi când se face o puternică propagandă pentru turismul românesc la malul Mării Negre. Cred că este prima campanie de acest gen şi la care Eminescu se alătură grupului de jurnalişti. După care se plimbă prin Dobrogea, vreo 15 zile. Fratele lui, Matei Eminovici, era militar la garnizoana din Brăila şi i-a dat un docar (şaretă-n.r.) cu care s-a plimbat prin Dobrogea şi ajunge la Peştera Sfântului Andrei. De acolo, Eminescu transmite informaţii către ziarul Timpul din zona actualei comune Ion Corvin, Cuzgan cum se numea atunci. În amintirea şederii lui la Peştera Sf. Andrei, în 1922, se organizează serbări câmpeneşti foarte ample. Oficialităţile dobrogene vor să creştineze perechile de concubini şi se strâng într-o duminică vreo 40 de perechi şi se fac nunţi oficiale şi se botează toţi copiii rezultaţi din aceste relaţii. Este o sărbătoare foarte mare, un soi de nuntă în codru, care este consemnată de presă prin reportaje superbe de la faţa locului, în 5 septembrie 1922. Constantin Sari a organizat eveni-mentul şi era redactor la ziarul Dobrogea Jună. În amintirea ei se pune o cruce la Izvorul Mihai Eminescu de la Peştera Sf. Andrei, la câteva sute de metri mai la vale de izvorul Sf. Andrei.
Ar trebui reînviată tradiţia aceasta de a face nunţi oficiale. Oamenii aceia nu aveau bani să-şi organizeze propriile eve-nimente şi atunci erau organizate de către ofi-cialităţile locale”.
Toate aceste frumoase amintiri legate de pre-zenţa lui Mihai Eminescu la Constanţa se pot găsi în cartea lui Nicolae Georgescu „Cercul strâmt. Arta de a trăi pe vremea lui Eminescu”, editată în anul 1995 de Editura Floare Albastră.
„Separat, am oferit un studiu legat de prezenţa lui Eminescu în Dobrogea călugărilor de la Peştera Sf. Andrei. Aveţi mari legături cu Eminescu şi aveţi datoria să-l omagiaţi şi să-l cunoaşteţi şi mai adânc, iar această tradiţie a nunţilor în codru v-ar onora”.