Cine va fi „vizitat” de Garda Financiară în 2013?

Cine va fi „vizitat” de Garda Financiară în 2013?
Odată cu noul an, Garda Financiară - Secţia Constanţa s-a mutat în „casa” nouă, de pe strada Bucureşti, o investiţie de circa 10,5 milioane de lei. Clădirea spaţioasă, luminoasă şi modernă, e demnă de a găzdui viitoarea Gardă Financiară Regională, care va rezulta în urma preconizatei reorganizări a instituţiei.
Ce schimbări vor fi operate în structura Gărzii Financiare şi când vor avea loc, nimeni nu poate spune la această oră. La nivel guvernamental circulă tot felul de idei, se discută tot felul de proiecte. Sunt vizate toate instituţiile cu activităţi de control: Vama, Gardă Financiară, Controlul Fiscal.

Dar să revenim la Garda Financiară Constanţa şi să vedem ce activităţi economice va ţine în colimator, în 2013. „Şi în acest an, vom acorda o atenţie specială sectoarelor cu risc de evaziune fiscală ridicat: comerţul cu combustibili, cu cereale, fructe şi legume, cu fier vechi, producţia şi comerţul cu pâine, jocurile de noroc. În sezonul estival, evazionismul din turism se va număra printre priorităţile noastre” - a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, comisarul şef de secţie Ciprian Mihail Fronea
Comisarii Gărzii Financiare vor controla, printre altele, dacă agenţii economici din comerţ sunt dotaţi cu case electronice de marcat fiscale şi înregistrează veniturilor. În 2012, activitatea a circa 500 de puncte de lucru a fost suspendată fie pentru că nu aveau case de marcat, fie pentru că nu înregistrau încasările. Multe dintre acestea au funcţionat în turism, pe litoral, fiind înfiinţate de agenţi economici veniţi din toată ţara.
În comerţul cu cereale, vârful evazionist a fost consemnat în perioada 2007 - 2009, când s-au obţinut şi cele mai mari recolte, relatează Fronea. Şi astăzi se lucrează la dosarele de evaziune din acea perioadă. Bugetul statului era fraudat prin metoda returnărilor ilegale de TVA.
„Odată cu introducerea taxării inverse, evaziunea fiscală din acest sector s-a diminuat radical. În schimb, rămâne ridicată în sectorul panificaţiei. În judeţul nostru, funcţionează cinci - şase mari producători de pâine, care au făcut investiţii majore, şi alte 30 - 40 de mici brutării. Marile firme de panificaţie pun problema în felul următor: cum este posibil ca pâinea celor ce au investit în tehnologii moderne, productive să fie mai scumpă decât a micilor producători, care ajung să o vândă cu 80 de bani? Ei consideră că explicaţia este una singură: aprovizionarea cu materie primă la negru şi vânzarea tot la negru. Urmează să aflăm care este adevărul” - a spus comisarul şef.
În domeniul jocurilor de noroc, sunt vizate cele electronice. Evazioniştii fie că desigilează şi măsluiesc programul aparatelor, fie introduc în circuit aparate de jocuri electronice neînregistrate la fisc.
În comerţul cu fructe şi legume, evaziunea fiscală este în floare, mai ales după ce preţurile au explodat. Săptămâna trecută, în punctul vamal Negru Vodă, comisarii Gărzii Financiare Constanţa au interceptat un transport de legume, care venea din Bulgaria. „Marfa era încărcată în trei maşini mici - povesteşte Fronea. Colegilor mei li s-a părut suspect acest transport şi au cerut ca marfa să fie descărcată şi cântărită. S-a găsit o diferenţă de 2 tone faţă de acte. Marfa a fost confiscată iar agentul economic a primit o amendă de 20.000 de lei.”